bezár
 

art&design

2012. 10. 19.
Pecsét- és címerkiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A székely nemzet pecsétje is megtekinthető a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban nyílt pecsét- és címerkiállításon.
A múzeumot fenntartó Kovászna Megyei Tanács pénteki közleménye szerint a kiállítás - melyen egyebek közt a székely nemzet 1661-ben készült ezüstpecsétje is megtekinthető - két hónapig lesz látogatható. E pecsét mellett régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a múzeum látogatóit. 
   
Szekeres Attila heraldikus, a kiállítás egyik szervezője a csütörtöki megnyitón felidézte, hogy a székelyek bélyegzőjének első példánya két évvel az elkészítése után eltűnt. Ezt azonban hamar pótolták egy újabb "sigl. nationis siculae" feliratú pecséttel. Ez a darab került később az Erdélyi Múzeum Egyesülethez, majd a szervezet vagyonának az elkobzását követően az egyik kolozsvári múzeum tulajdonába.
   
A megnyitón Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke is azt idézte fel, hogy a székely nemzet pecsétjét használta majd két évszázadon keresztül Udvarhelyszék főbírája a nemzet nevében. "Ez a bélyegző olyan jelkép, amely mindmáig a Székelyföld összetartozását hirdeti" - fogalmazott.
A vándorkiállítást korábban Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson láthatta a közönség, Sepsiszentgyörgyön december végéig látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés