bezár
 

art&design

2012. 10. 20.
Kiállítótér lesz az egykori apátsági major központja Pannonhalmán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítótérré és rendezvényközponttá alakítják rekonstrukciója után a pannonhalmi Bencés Főapátság egykori gazdálkodásának központját európai uniós támogatással.
A főapátság 1,4 milliárd forintot nyert el a regionális operatív program keretében a projektre, amelynek alkalmával felújítják a romos állapotban lévő barokk kori épületegyüttest és a csaknem 500 méter hosszúságú pincét - mondta Rábai László projektigazgató az MTI-nek.

Az egykor jobb napokat látott létesítmény az apátsági gazdálkodás szolgálatában állt a barokk kortól a második világháborúig. A pince keskenyebb részét még a török idők előtt alakították ki, a későbbiekben, a barokk korban bővítették.

Hosszú ideig a termelőszövetkezet központja működött a műemléki falak között. A rendszerváltozás után a főapátság a létesítmény-együttes mintegy 20 százalékát az egyházi kárpótlás keretében visszakapta, a döntő hányadot pedig a szövetkezet utódjaként megalakult gazdasági társaságtól kivásárolják. A létesítményben az utóbbi időbe érdemi tevékenységet nem folytattak, több éve a pince is üres - tette hozzá a projektigazgató.

A turisztikai célok szolgálatába állítják az épületeket: szőlészeti-borászati témájú, valamint a szerzetesi gazdálkodást bemutató állandó kiállítást alakítanak ki a hely jellegéhez, adottságaihoz illően, de gondoskodnak megfelelő kiállítótérről az időszaki tárlatok számára is. A rendezvényközpont pedig nagyobb létszámú érdeklődőt megmozgató programoknak ad majd helyet a főapátság egyfajta " bővítményeként".

A kivitelezést a tervek szerint jövő tavasszal kezdik, az új turisztikai létesítmény 2014 nyarán fogadhatja az első vendégeket.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés