bezár
 

art&design

2012. 10. 24.
Magyar, észt és lett fotósok kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminc magyar fotóművész, valamint hat észt és lett fotográfus realitásról és fikcióról szóló alkotásaiból péntektől látható tárlat az idei Fotóhónap keretében a Budapest Galéria Kiállítóházban a Lajos utcában.
A Fotóhónap 2012 eseménysorozat Faust II. című tárlatának 112 fotója meghatározott, központi tematika köré épül. A kortárs fotóművészek, köztük Frankl Aliona, Szamódy Zsolt és Szilágyi Lenke alkotásaikban a realitás és a fikció szerepét, arányát és megjelenési lehetőségeit vizsgálják - mondta Uhl Gabriella, a kiállítás kurátora szerdán az MTI-nek.
   
Mint kifejtette, a kiállításon színes és fekete-fehér képek egyaránt láthatók. Az alkotók sokféle technikát alkalmaztak a felvételek rögzítéséhez, az előhíváshoz vagy a nyomatok elkészítéséhez, az archaikuson át a professzionális digitális technikákig minden fellelhető.    
   
A magyar alkotók közül a kurátor kiemelte Telek Balázs új sorozatát, amelyet erre az alkalomra készített. A művész az általa kedvelt és tisztelt fotográfusokról rögzített portrékat, majd ezeket manipulálta. A portrék mellett látható lesz az adott művész egy-egy saját képe is. Most a sorozat öt alkotását mutatják be, de a fotóművész összesen száz portré elkészítését tervezi - mesélte a kurátor.
   
Arról is beszélt, hogy a tárlaton szintén kiállító Horváth M. Judit és Kovács Melinda felvételei között sok a közös vonás, a két művész a maga által felépített valóságra koncentrál, ezt kifordítja és olyan kétértelmű helyzetekkel szembesíti a nézőt, amelyeket a valóságban az emberek vagy nem vesznek észre, vagy elsiklanak felette.
   
Az észt születésű Maria Kapajevától látható lesz egy helyspecifikus installáció: negyven felvételen az orosz prostitúcióval és az orosz lányok férjhez menési hajlandóságával foglalkozik. A manipulált digitális képsorozaton szociológiai felméréseit próbálta összefoglalni, párnára és textíliákra nyomta képeit, olyan anyagokat használt, amelyek a nőiséghez köthetők.
   
Kitalált, fiktív történetekkel szintén a valóságot manipulálja a lett Arnis Balcus, aki a képeken egy muszlim nőt ismer meg Londonban, elveszi feleségül és lesz egy gyerekük is. A fotósorozat végén derül csak ki, hogy a muszlim nő valójában a fotóművész lett felesége.
   
A kurátor arra is kitért, hogy a 2012-es Fotóhónap keretében mintegy hatvan kiállítást és eseményt szerveznek több helyszínen. Öt tárlat nyílik a Fuga Galériában és a Mai Manó Házban, valamint Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, de az Állatkertben és az A22-es Galériában is várják az érdeklődőket.
   
A Budapest Történeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galéria Kiállítóház tárlata december 2-ig látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés