bezár
 

art&design

2012. 10. 25.
Eszterházy Károlyra emlékeznek Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egerbe érkezésének 250. évfordulója alkalmából szoboravatással és kétnapos konferenciával emlékeznek Eszterházy Károly püspökre a hevesi megyeszékhelyen.
A rendezvényeket közösen szervezte az Egri Főegyházmegye, az Eszterházy Károly Főiskola és a Heves Megyei Kormányhivatal.
Csütörtökön délután a főiskola Barkóczy utcai Gyakorlóiskolájának belső terében helyezik el és avatják fel a püspök mellszobrát, az intézmény korábbi tanulója, Pelcz Balázs munkáját - tájékoztatta Mátyásné Hrk Mária, az Alapfokú Művészeti Iskola vezetője csütörtökön az MTI-t.
   
Mint elmondta, Pelcz Balázs szobrász maga ajánlotta fel több kiállításon is bemutatott, terrakottából készített Eszterházy-szobrát korábbi iskolájának.
A főiskolán csütörtökön és pénteken rendezik meg az Eszterházy Károly emlékkonferenciát, amelyen az érdeklődők jobban megismerhetik Eszterházy Károly püspöki és főispáni tevékenységét, a Szentszékkel és a görögkatolikus egyházzal való kapcsolatát.

Szó lesz a püspök egyetemalapítási tervéről, helyéről a magyar felsőoktatás, valamint a közép-európai művelődés történetében.
   
Eszterházy Károly 1762. június 29-én érkezett Egerbe, ahol haláláig az egyházmegye püspöke és Heves vármegye örökös főispánja maradt.

Dolgozott az egyetemi képzés előkészítésén, 1769-ben megnyitotta az ország első orvosi akadémiáját, és jelentősen kibővítette - az egyetem háttérintézményének szánt - püspökségi könyvtárat. A 20 ezer kötetes könyvtár lett az ország második nyilvános könyvtára.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés