bezár
 

art&design

2012. 10. 30.
Kincset ástak ki Kurdisztánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kincset érő felfedezésnek nevezte az olasz sajtó azt az olasz régészeti ásatást, amely eddig ismeretlen ókori helyszíneket tárt fel a Kurdisztán iraki területén.
 Az udinei egyetem régészeti expedíciója 239 helyen hozott felszínre leleteket. Többek között egy temetőt és öt vízvezetéket ástak ki. A leletek az ősi Mezopotámia területén kerültek elő, a Kr. e. 1. évezredben itt uralkodó asszír birodalom emlékei.       
   
“Minden várakozásunkat felülmúlta az eddig talált gazdag leletanyag” - mondta az olasz újságoknak Daniele Morandi Bonacossi, az ásatások igazgatója. 
   
A Ninive földje elnevezésű ásatás júliusban kezdődött az iraki Kurdisztánban zajló olasz régészeti projekt első lépcsőjeként. Az egyetem tíz évre kapott ásatási engedélyt a bagdadi kormánytól és az autonóm kurd tartománytól. Az olaszok Irak északi részén az ősi Ninive (Moszul) és Dohuk közötti 2900 négyzetkilométeres térséget tárják fel. 
   
Morandi Boncassi elmondta, az ásatások célja az, hogy a területet az UNESCO által védett régészeti-környezetvédelmi parkká alakítsák át.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés