bezár
 

art&design

2012. 10. 30.
Perneczky Géza grafikái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először láthatja a magyar közönség a Németországban élő Perneczky Géza Széchenyi-díjas képzőművész grafikai sorozatát, emellett kollázsait, fotóit és printjeit Yes-No művészet címmel szerdától a budapesti Karton Galériában.
Benkő Zsuzsanna, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a 70-es évektől Kölnben élő képzőművész, tanár és művészettörténész ötvenhat alkotása közül tíz grafikáját először mutatják be a magyar közönségnek. A tárlaton négy sorozat lesz látható Yes-No Performance, Yes-No Concept, Yes-No Strategy és Yes-No Connection címmel. 
   
Kifejtette, hogy mindegyik alkotáson a yes-no felirat és annak különböző elhelyezése játssza a központi szerepet. Lényege pedig az, hogy a yes-no ellentétpár milyen asszociációkat idéz elő a nézőkben.
   
A Yes-No Performance című sorozat tíz grafikai alkotása 1974-ben készült, és eredetileg tempera, papír és kollázs technikával készültek. Eddig nem szerepeltek még kiállításon. Harminc év után a művész fiókjából kerültek elő, beszkennelték, majd nagy méretben kinyomtatták őket, ezeket a printeket állítják most ki - magyarázta a kurátor.
   
A művész fotóit bemutató Yes-No Concept és Yes-No Strategy című sorozat darabjai szintén nem eredetiek, ezeket is printként lehet majd megtekinteni - tette hozzá.
   
Bélyegművészettel és mail arttal kapcsolatos alkotásait Yes-No Connection című komplexebb sorozatában állítják ki. 
   
Perneczky 42 éve él Kölnben, gimnáziumi tanár, a Deutsche Welle, majd a Deutschlandfunk rádió külső munkatársa volt. 1970-1980 között konceptuális munkákat, fotókat, pecsétműveket, kiadványokat készített. 1980-tól szoros kapcsolatba került a nemzetközi mail art művészettel. 1984 óta festőként ismerik Németországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Magyarországon.
   
A kiállítás november végéig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés