bezár
 

art&design

2008. 09. 26.
Kortárs orosz kiállításokkal ünnepel a debreceni Modem
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két kortárs orosz kiállítás megnyitójával ünnepelte második születésnapját a debreceni Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központ, ahol csütörtöktől 64 orosz alkotó mintegy 200 művét láthatja a közönség.
Mint azt Gulyás Gábor, a Modem igazgatója a két csütörtöki kiállítás-megnyitó között rendezett sajtótájékoztatón elmondta, régi tervük vált valóra a kortárs orosz képzőművészet három évtizedének átfogó bemutatásával. "A meztelen igazság - Blue Noses cenzúrázatlanul" című kamara-tárlattal és a "Merre tovább Oroszország?" című kiállítással 1949 óta a legnagyobb orosz kortárs művészeti bemutató valósult meg Magyarországon.

Megjegyezte, hogy a kiállítás egyik társszervezője, az orosz ART4.ru Kortárs Művészeti Központ még a fennállásának második évfordulóját csütörtökön ünneplő Modemnél is fiatalabb, hiszen 2007-ben kezdte meg a működését.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy vajon mennyire lesz érthető a magyar fiatalok számára a kiállítás, Gulyás Gábor úgy vélte: a két ország történelmében az elmúlt évtizedekben mutatkozó hasonlóság megkönnyíti a tárlat megértését.

A kiállítás egyik kurátora, Jevgenyij Breznyer művészettörténész a kiállításról szólva utalt arra, hogy Közép-Európában ez az első ilyen nagyságrendű, ennyi irányzatot átfogó bemutató. Szerinte a múlt és a jelen Oroszországa sokak számára ma is titokzatos, a kortárs orosz művészet még mindig unikumnak számít az érdeklődő közönség köreiben.
Jevgenyij Breznyer a tárlat által átfogott időszakot áttekintve felidézte az 1960-as éveket és a "hruscsovi olvadás" időszakát, amikor megelevenedett az orosz avantgárd, az 1970-es éveket, amikor a művészeket a hivatalosan támogatott irányzatokkal való szembenállás fogta össze, és a rendszerváltás időszakát, amikor a kritikai művészet hatalmas erővel tört a felszínre.

A Kék Orrok művészcsoport provokatív kamara-kiállítása, "A meztelen igazság - Blue Noses cenzúrázatlanul" és a "Merre tovább Oroszország?" című tárlat december 15-ig látható a Modemben, ahol a csütörtökön kezdődött kétnapos születésnapi programsorozat keretében pénteken is rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel és könyvbemutatóval várják a látogatókat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés