bezár
 

art&design

2008. 09. 26.
Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós első magyarországi közös tárlata
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magánéletben egy párt alkotnak, sőt a munkájuk is ugyanaz, mégis azt vallják, ezt csak magányosan lehet művelni; Szegeden a Regionális Összművészeti Központban megnyílt Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós festőművészek első közös magyarországi tárlata.
A megnyitó előtt a művészházaspár elárulta, hogy bár itthon valóban nem állítottak ki még közösen, külföldön számos alkalommal mutatták be együtt alkotásaikat Párizstól, Bukarestig. Ennek a hiánynak pedig egyetlen oka volt: nem hívták őket. Emellett pedig, meg kell vallani, az ember fia nem szokott kettesben kiállítást csinálni; vannak csoportos és egyéni tárlatok - mondta mosolyogva Szűts Miklós.

A kérdésre, hogyan fér meg egymás mellett két "dudás", Vojnich Erzsébet elmondta: teljesen külön dolgoznak. Nem is lehet, hogy egyszerre ketten is egy helyszínen alkossanak. Erre egyszer volt példa, amikor férje műtermét átalakították, de akkor már családi problémák keletkeztek a festőpaletta elhelyezéséből is. Férje ugyanis balkezes, ez pedig komoly ellentétet szült kettejük közt a munka során - tette hozzá nevetve. Így marad a szigorú magány a munkában.

Szegeden a Scolar Kiadó gondozásában róluk megjelent könyv alkalmából nyílt kiállításuk. Sugár S. András, a Scolar vezetője elmondta, hogy ő volt az ötletgazdája a közös kiállításnak és albumnak, a művészházaspár pedig nyitott volt és tevőlegesen is részt vett a megvalósításban. Szűts Miklós tervezte a könyvet, a szóróanyagot és a plakátot. Vojnich Erzsébettel közösen válogatták a képeket, a róluk, velük foglalkozó írásokat, s Parti Nagy Lajos író szerkesztette a szövegeket. 

Az írásokban 21 magyar író, esztéta, kritikus - köztük Esterházy Péter, Závada Pál, Bodor Ádám, Spiró György, György Péter, P. Szűcs Julianna, Szilágyi Ákos, Balla Zsófia - fogalmazta meg szubjektív gondolatait, vagy éppen elemezte a művészházaspár munkáit. Esterházy Péter külön ehhez az albumhoz írt bevezetőt Most jut eszembe, mégis van művészet címmel. 

A november végéig látható kiállítás képeiről a művészek elmondták: jelentős részük a közelmúltban készült, egy hónapig ugyanis teljes magányban alkottak. Miklós Párizsban járt, Erzsébet itthon dolgozott. Ennek eredménye nyolc Szűts- és huszonkét Vojnich-munka lett. Ezek java része látható Szegeden.

A REÖK-ben emellett kéthetente "szubjektív tárlatvezetés" is lesz. Tóth Krisztina író, költő október 11-én, Szilágyi Ákos költő 25-én, novemberben Závada Pál és Parti Nagy Lajos író tart tárlatvezetést, majd beszélget a közönséggel és dedikálja műveit. 

A pár egyébként legközelebb tavasszal örvendezteti meg a közönséget egy közös kiállítással, valószínűleg ugyanebből az anyagból, de akkor már Stuttgartba kell ezért utazni - tették hozzá.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés