bezár
 

art&design

2012. 11. 08.
Szoboravatással emlékeznek Apor Vilmosra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szoboravatással, ünnepi szentmisével, könyvbemutatóval és hangversennyel emlékeznek meg Apor Vilmos egykori győri püspök boldoggá avatásának 15. évfordulójáról pénteken Győrött.
A vértanú püspök egészalakos bronz szobrát - Lebó Ferenc alkotását - Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa áldja meg péntek délután fél 6 órakor a Püspökvár tornyának tövében. A műalkotást Gasztonyi László helyi vállalkozó és családja adományozta - mondta Dékány Ferenc püspöki irodaigazgató az MTI-nek.
   
A szoboravatást közös zsolozsma-imádság előzi meg a bazilikában. A képzőművészeti alkotás leleplezését követően ugyanott ünnepi szentmisét tartanak, amelyet Alberto Bottari de Castello érsek mutat be. A mise végén hangzik el Charpentier Te Deum című műve a győri Palestrina kórus előadásában.
   
Koradélután könyvbemutatót rendeznek a Győri Nemzeti Színházban, az aznap nyíló könyvszalon helyszínén. Lukácsi Zoltán Apor Vilmos beszédei című kötetét Pápai Lajos győri megyéspüspök mutatja be.

A könyv Apor Vilmos győri főpásztori szolgálatának idejéből, az 1941 és az 1945 közötti időszakból származó prédikációit és egyéb beszédeit tartalmazza. A másik új kiadványt, a Győr vértanú püspöke, Apor Vilmos című könyvet a szerző Nagy István ajánlja az olvasóknak. A könyv több száz fotó segítségével kíséri végig a püspök életpályáját.
   
Apor Vilmos 1945-ben halt mártírhalált. A győri püspökvárba menekült lányokat és asszonyokat védelmezte az orosz katonáktól, amikor az egyik katona géppuskasorozatot lőtt ki. A püspököt halálos lövés érte.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Peter Farelly: Zöld könyv – Útmutató az élethez
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
Ricotta a TRIP Hajón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés