bezár
 

art&design

2012. 11. 12.
André Kertész fotójáért fizettek a legtöbbet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
André Kertész (1894-1985) magyar származású amerikai fotóművész Tihanyi Lajos avantgárd festőről készített fotográfiája kelt el a legmagasabb áron, 120 ezer forintért az Ágens hatodik online fotóárverésén.
Patrus Sándor, a cég ügyvezetője elmondta az MTI-nek, hogy a négynapos árverésen 223 tételből 59 fotográfiát adtak el. Az aukció anyaga nagyon vegyes volt, a 19. századi fotóművészettől az utóbbi 50 év kortárs fotógráfia időszakáig terjedt. 
   
A 19. századi felvételek közül az ügyvezető kiemelte André Kertész Torzulás című képét, amelyre négyen licitáltak. A 30 ezer forintos összegről indult alkotás végül 36 ezer forintért kelt el. Viszonylag nagy volt az érdeklődés Alfons Mucha Akt című fotója iránt, amelynek 66 ezer forint volt a kikiáltási ára, a képet 71 ezer forintért vitték el. 
   
A kortárs fotók közül a legmagasabb licitet Eifert János A világ végén (1982 Balatonfelvidék) című színes képe érte el, a kikiáltási ár tízszeresét, 50 ezer forintot fizettek érte. A tételek közül kiemelkedett még a népszerű brit fotográfusnak, Brian Arisnek a Queen együttesről 1980-ban készített felvétele, a képen a zenészek autogramja is szerepel. Az összes tétel közül a legmagasabb kikiáltásról, 590 ezer forintról indult ez a fotó, de meglepő módon nem kelt el - hangsúlyozta az ügyvezető.
   
A gyűjteményből kiemelte még a két zeneszerzőt, Wagnert és Beethovent ábrázoló felvételeket, amelyekre külön-külön 300 ezer forinttól lehetett licitálni, de az archaikus technikával, az úgynevezett chromotípiával készült képek iránt nem volt érdeklődés.
   
A korábbi árverésekhez viszonyítva nagyjából hasonló volt az érdeklődés, talán egy kicsivel kevesebb kép kelt el, mint az előző években - összegezte Patrus Sándor az aukció eredményét.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról
art&design

Evilági ökotópiák Evilági ökotópiák
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a nap
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

Más művészeti ágakról

Shakespeare Macbethje az Örkény Stúdióban
Szász Attila: Apró mesék
Ricotta a TRIP Hajón
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi filmes díjak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés