bezár
 

art&design

2012. 11. 16.
Fotókiállítás a koraszülöttmentésről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány tevékenységéről nyílt szabadtéri fotókiállítás pénteken a szegedi Klauzál téren a koraszülött világnap alkalmából.
Bártfai György, a Szegedi Tudományegyetem nőgyógyászati klinikájának professzora a Csősz Géza fotográfus alkotásait bemutató tárlat megnyitóján utalt arra, hogy a gyermekek 8-12 százaléka a terhesség 37 hete előtt jön világra 2500 grammnál kisebb testtömeggel.

A koraszülöttek, különösen az igen alacsony testtömegű, 1500 grammnál kisebb gyerekek ellátása fokozott gondosságot igényel, az újszülött halálozás 80 százaléka, az újszülött megbetegedések 70 százaléka közülük kerül ki.
   
Pintér Sándor, az alapítvány kuratóriumi elnöke közölte, hogy az országban a legnagyobb területen működő szervezet évente 1250 újszülött mentését végzi. Hangsúlyozta, hogy ha a koraszülöttek időben megfelelő ellátást kapnak, még az egy kilónál kisebb gyerekek is egészségben felnőhetnek, és teljes értékű életet élhetnek.
   
A Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Szolnok megye déli részén működő alapítvány éves költségvetése 80 millió forint, ebből mintegy 50 milliót fedez állami támogatás, a fennmaradó részt adományokból teremtik elő.
   
Csősz Géza fotográfus elmondta, hogy októbertől néhány hetet töltött együtt a szolgálat munkatársaival, akik hozzáértő, gyors munkája lenyűgözte, akárcsak az, ahogy képesek megnyugtatni az anyákat, akik legnagyobb kincsüket, gyermeküket bízzák a mentőkre.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés