bezár
 

art&design

2012. 11. 19.
Az MMA kezelésébe kerülhet a Műcsarnok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdai ülésén dönthet a kormány arról az előterjesztésről, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felügyelete alá rendelné a Műcsarnokot - értesült az MTI.
A Műcsarnokot vezető Gulyás Gábor a távirati iroda megkeresésére elmondta, hogy hétfőn dolgozói értekezleten jelentette be: tudomása szerint várható, hogy az MMA "megkapja" a Műcsarnokot. Hivatalos értesítést azonban még nem kapott a legjelentősebb hazai kortárs kiállítóhely vezetése.
   
Az igazgató hangsúlyozta: nem mindegy, hogy az MMA csak az épület vagyonkezelési jogát veszi át vagy a Műcsarnok Nonprofit Kft.-t is annak szakmai felügyeletével együtt.
   
Gulyás Gábor beszámolója szerint a vagyonkezelés jelenleg a nonprofit kft. tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) feladata: az MNV felelős például az épület üzemeltetéséért, karbantartásáért, felújítási munkálataiért. Az Műcsarnok szakmai felügyeletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) látja el, ahogy a tárca utalja az intézmény működési támogatását is.
   
Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára is hangsúlyozta, jelenleg még nem született kormánydöntés a Műcsarnok jövőjéről, azt azonban elmondta, hogy pusztán a vagyonkezelői jog átadásának nem lenne értelme, a fenntartás és a szakmai felügyelet ugyanis az Akadémia szerint egységben kezelendő.
   
"Ahogy korábban Fekete György, az MMA elnöke már nyilatkozta, nem zárkóznánk el a Műcsarnok mint a kortárs képzőművészet bemutatásáért felelős nemzeti intézmény működtetésétől, hiszen a művészeti akadémia tagjain keresztül alapvetően a kortárs magyar művészet megjelenítője" - mondta.
   
Hozzáfűzte, hogy ebben az esetben a közfeladattal együtt annak finanszírozása is átkerülne. "Amennyiben mi kapjuk meg a Műcsarnokot, akkor nyilvánvalóan a közfeladat-ellátáshoz nemcsak az infrastruktúrát, az épületet rendeli hozzá a kormány, hanem a szükséges forrásokat is biztosítja" - jegyezte meg.
   
Kucsera Tamás Gergely leszögezte: ha 2013. január 1-jével megkezdődik az átadás, az sem jelenti, hogy az MMA szerződésben lekötött 2013-as programokat módosítana; a Műcsarnokban a jövőben megvalósuló szakmai programot az Akadémia csak a kormánydöntést követően kezdheti kidolgozni.
   
"A cél ebben az esetben is az lenne, hogy a Műcsarnok presztízse megmaradjon, sőt, erősödjön, ezért nem várhatók olyan lépések, amelyek zavart okoznának a feladatellátásban" - közölte az MMA főtitkára.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Interjú Láng Annamária színművésszel a külföldi színjátszásról, rendezőkről, idegen nyelvekről
irodalom

Kidobni a metafizikát Kidobni a metafizikát
Kritika Purosz Leonidasz „Egy férfi sosem hagyja félbe” című kötetéről (Magvető, 2019)
Vivaldi/Jupiter, Alpha Records, 2019.
Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés