bezár
 

art&design

2012. 11. 19.
Az MMA kezelésébe kerülhet a Műcsarnok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdai ülésén dönthet a kormány arról az előterjesztésről, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felügyelete alá rendelné a Műcsarnokot - értesült az MTI.
A Műcsarnokot vezető Gulyás Gábor a távirati iroda megkeresésére elmondta, hogy hétfőn dolgozói értekezleten jelentette be: tudomása szerint várható, hogy az MMA "megkapja" a Műcsarnokot. Hivatalos értesítést azonban még nem kapott a legjelentősebb hazai kortárs kiállítóhely vezetése.
   
Az igazgató hangsúlyozta: nem mindegy, hogy az MMA csak az épület vagyonkezelési jogát veszi át vagy a Műcsarnok Nonprofit Kft.-t is annak szakmai felügyeletével együtt.
   
Gulyás Gábor beszámolója szerint a vagyonkezelés jelenleg a nonprofit kft. tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) feladata: az MNV felelős például az épület üzemeltetéséért, karbantartásáért, felújítási munkálataiért. Az Műcsarnok szakmai felügyeletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) látja el, ahogy a tárca utalja az intézmény működési támogatását is.
   
Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára is hangsúlyozta, jelenleg még nem született kormánydöntés a Műcsarnok jövőjéről, azt azonban elmondta, hogy pusztán a vagyonkezelői jog átadásának nem lenne értelme, a fenntartás és a szakmai felügyelet ugyanis az Akadémia szerint egységben kezelendő.
   
"Ahogy korábban Fekete György, az MMA elnöke már nyilatkozta, nem zárkóznánk el a Műcsarnok mint a kortárs képzőművészet bemutatásáért felelős nemzeti intézmény működtetésétől, hiszen a művészeti akadémia tagjain keresztül alapvetően a kortárs magyar művészet megjelenítője" - mondta.
   
Hozzáfűzte, hogy ebben az esetben a közfeladattal együtt annak finanszírozása is átkerülne. "Amennyiben mi kapjuk meg a Műcsarnokot, akkor nyilvánvalóan a közfeladat-ellátáshoz nemcsak az infrastruktúrát, az épületet rendeli hozzá a kormány, hanem a szükséges forrásokat is biztosítja" - jegyezte meg.
   
Kucsera Tamás Gergely leszögezte: ha 2013. január 1-jével megkezdődik az átadás, az sem jelenti, hogy az MMA szerződésben lekötött 2013-as programokat módosítana; a Műcsarnokban a jövőben megvalósuló szakmai programot az Akadémia csak a kormánydöntést követően kezdheti kidolgozni.
   
"A cél ebben az esetben is az lenne, hogy a Műcsarnok presztízse megmaradjon, sőt, erősödjön, ezért nem várhatók olyan lépések, amelyek zavart okoznának a feladatellátásban" - közölte az MMA főtitkára.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés