bezár
 

art&design

2012. 11. 22.
Dieter Rams kapta a Moholy-Nagy-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dieter Rams német dizájner, építész vehette át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei Moholy-Nagy-díját az intézmény csütörtöki ünnepi szenátusi ülésén, amelyen Sárváry Katalin Munkácsy-díjas textilművész címzetes egyetemi tanári címet kapott.
A szenátus indoklása szerint Dieter Rams elméleti munkássága egyértelmű környezetet teremtett formatervezői tevékenységének, melynek eredményei korunk legnagyobb dizájnerei közé emelték. Életműve követendő példája a MOME képzési elvei között is szereplő integratív tervezői gondolkodásnak - hangzott el az ünnepi ülésen.
   
Sárváry Katalin Munkácsy-díjas textilművész, egyetemi docens az elmúlt évtizedekben végzett magas színvonalú szakmai alkotótevékenységéért, szakmapolitikai tevékenységért valamint az oktatás területén végzett kimagasló munkájáért kapott címzetes egyetemi tanári címet.
   
A Moholy-Nagy-díjat Kopek Gábor, a MOME rektora adta át Dieter Rams-nak, az egyik legmeghatározóbb kortárs formatervezőnek, aki a német Braun cég vezető tervezőjeként és a 606 univerzális polcrendszer alkotójaként vált világhírűvé. Elméleti munkásságának köszönhető a "kevesebb több" szemlélet, amely alapvető tétellé vált a kortárs kultúrában.
   
Lenkei Balázs formatervező elmondta, hogy Dieter Rams 24 évesen kezdett el a Braun cégnél dolgozni. Ezzel párhuzamosan bútorterveket is készített, ezek gyártástechnológiájukat tekintve is forradalminak számítottak. 1961-től lett a Braun dizájnközpontjának vezetője.

Tervezői munkássága mellett dizájnelméleti meglátásait 10 pontban foglalta össze. 
   
Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, játéktervező a német művészt méltatva elmondta, hogy a Rams által meghatározott 10 pont a jó dizájnról szól, a jó dizájner pedig az, aki őszinte, igényes önmagával és környezetével szemben. 
   
Dieter Brams a díj átvételekor azt emelte ki, hogy a formatervezés változásával a professzionális formatervező felelőssége is változik, hiszen a dizájn szót manapság csak puszta feltűnésből, hamisan is használják.
   
A MOME minden évben egy olyan személyiségnek adományozza a díjat, akinek emberi és alkotói léte szorosan kapcsolódik az egyetemhez vagy az egyetem által képviselt értékekhez.

A 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2006-ban alapította az elismerést, amelyet azóta mások mellett Földes Imre zenetörténész, Gergely István belsőépítész, Rubik Ernő tervező és Hannes Böhringer német művészetfilozófus kapott meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés