bezár
 

art&design

2012. 11. 23.
Brit videoinstalláció a bányászokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először látható Magyarországon Jeremy Dellernek az orgreave-i bányászok 1984-es nagy sztrájkjáról készített videoinstallációja. A brit képzőművész a Kassák Múzeumban mutatkozik be, ahol az intézmény Red Dot dizájn díjas arculati terveivel is megismerkedhet szombattól a közönség.
Sasvári Edit művészettörténész, intézményvezető elmondta az MTI-nek, hogy a múzeum tematikájába beleillik Jeremy Deller bányász-videója, mert a múzeum névadója, Kassák Lajos erősen kötődött a munkássághoz, irodalmi lapja a Munka címet viselte, munkásönképzőkört vezetett Munkakör címen. 
   
Az orgreave-i csata című, 62 perces videó úgynevezett újrajátszása az 1984-es nagy bányászsztrájknak, a rendőrök és a bányászok összecsapásának, amelyben a rendőrök szétverték a bányásztiltakozást.
A brit médiában nagy hangsúlyt kapott ez az esemény, de a művész ezeket az anyagokat nem akarta használta, mert manipuláltak voltak a híradások. Ezt később maga a BBC is elismerte és bocsánatot is kért.

Ez a bocsánatkérés benne van a filmben, de úgy, hogy arról az öreg bányászok beszélnek - jegyezte meg Sasvári Edit, hozzátéve, hogy Jeremy Deller az egykori csata helyszínén 2001-ben játszatta újra, rekonstruálta a történetet a környékbeliekkel, aminek eredménye egy megrázó film lett.
   
A brit videoinstallációt a múzeum munkatársai kiegészítették a korabeli magyar elektronikus és írott sajtó beszámolóival. Kiállították például a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a Magyarország című hetilap azon számait, amelyek a brit bányászmegmozdulással foglalkoztak.
   
Jeremy Deller 46 éves, eredeti végzettsége művészettörténész, a szubkultúrák tanulmányozásával foglalkozott, majd képzőművészként is bemutatkozott. Nemrég volt életmű-kiállítása Londonban, az arra készült nagy katalógus a Kassák Múzeumban is megnézhető. Deller fogja képviselni Nagy-Britanniát a 2013-as Velencei Biennálén - összegezte az intézményvezető.
   
Sasvári Edit felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kassák Múzeum idén elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn elismerését, a német Red Dot díjat kommunikációs dizájn kategóriában. Szombattól a nagyközönség is megismerheti a pályázati anyagot - fűzte hozzá a múzeum vezetője.
   
A díjazott logóban a Kassák által is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a “K” másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja.

Logóvariációk, képeslapok, névjegykártya, információs tábla, kiadványok és oldalak a Lajos Kassák. Botschafter der Avantgarde című kiadványból, ezek mind olyan munkák, amelyeket ha az ember megpillant, azonnal tudja, hogy a Kassák Múzeumról van szó - hangsúlyozta Sasvári Edit.
Mindkét kiállítás 2013. március 3-ig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés