bezár
 

art&design

2012. 11. 23.
Meghalt Fischer György szobrász
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötvenhat éves korában Nemessándorházán meghalt Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész.
A szobrászművészt pénteken a déli órákban találták meg holtan vidéki otthonában, miután csütörtökön és pénteken nem jelent meg a zalaegerszegi művészeti iskolában (Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium), ahol rajzot oktatott - mondta el Balaicz Zoltán alpolgármester az MTI-nek. 
   
Fischer György bronzszobrainak, rajzainak nagy része az embert ábrázolja különböző mozdulatokban, helyzetekben. Kostyál László művészettörténész egyik tanulmányában úgy fogalmazott, hogy Fischer kisplasztikái olyan tulajdonságokat, hangulatokat, jelenítenek meg, amelyek sokszor csak rejtetten, de szinte mindenkiben jelen vannak.

A művész célja a leleplezés; sem tréfát, sem irgalmat nem ismer, amikor az adott gyarlóságokat szoborba foglalja. Ugyanakkor nem ítéli el a gyarlóságokat, inkább tükröt tart az ember elé; ilyen vagy, tökéletlen, esendő és mégis szeretni való.
   
Fischer György, amikor Zalaegerszegen a Hangverseny- és Kiállítóteremben 2010 áprilisában megnyílt a kiállítása, az MTI-nek azt mondta; "nem törekszem a patetizmusra, inkább kedves iróniával, némi fanyarsággal fejezem ki gondolataimat". Beszélt arról is, hogy címet csak az utolsó pillanat után ad alkotásainak, amelyet aztán többnyire el is felejt. 
   
Fischer György 1956-ban született Siklóson. A pécsi művészeti gimnázium elvégzése után a képzőművészeti főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Somogyi József volt a mestere.

Derkovits-ösztöndíjasként 1982-ben került Zalaegerszegre, ahol jelentős szerepet vállalt az Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium megszervezésében, szakmai programjának kialakításában. 
   
Köztéri alkotásai közül a legismertebb az Országépítő című bronzszobor, amely civil összefogás eredményeként 2002-ben került posztamensre Zalaegerszegen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés