bezár
 

art&design

2012. 11. 23.
Kiállítás: Wagner és a bécsiek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Richard Wagner és Bécs kapcsolatát, ellentmondásos viszonyát mutatja be az Osztrák Állami Levéltár pénteken megnyílt kiállítása, amelyen többek között a Tannhäuser nyitányának eredeti kéziratát is bemutatják.
A zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett tárlat a Szeretve, kinevetve, istenítve - Wagner és a bécsiek címet viseli. Az összeállításból kiderül, hogy Wagner fanatikus rajongókra, de éles nyelvű kritikusokra is talált Bécsben.
   
A Tannhäuser-nyitány eredeti kézirata mellett látható Johann Christoph Wagenseil 1697-ben keltezett, Mesterdalnokok című könyve is. Ez az írás szolgált a Nürnbergi mesterdalnokok alapjául, amelyet részben Bécsben írt a zeneszerző.
   
Wagner Bécsben látta először Lohengrin című operájának előadását, amikor az Udvari Opera (Hofoper) 1861-ben színpadra állította. Kortársak visszaemlékezései szerint könnyekig meghatódott, amikor hallotta a darabot. Az opera ősbemutatóját jóval korábban, 1850-ben tartották Weimarban.
   
A zeneszerző számos pályatárssal találkozott Bécsben, és megismerkedett Josef Hoffmann bécsi díszlettervezővel is, aki meghatározó hatást gyakorolt operáinak látványvilágára.
   
Ebben a városban akarta megtartani az 1859-ben elkészült Trisztán és Izolda ősbemutatóját, 77 próba után azonban letettek az "előadhatatlannak" ítélt opera színpadra állításáról.

A darab végül csak 1887-ban került az osztrák közönség elé. Wagner Bécsben élt akkor is, amikor költekező életmódja miatt pénzszűkébe került, és 1864-ben hitelezői elől menekülve elhagyta a várost.
   
Bár a bécsi közönség körében később jelentős sikereket ért el, a kritikusoktól éles bírálatokat is kapott. Ezt illusztrálják a kiállításon korabeli karikatúrák, újságcikkek és paródiák. A lapok bírálták például operáinak hangzásvilágát, de feltűnő öltözködése is gúny tárgya volt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés