bezár
 

art&design

2012. 11. 25.
Huszonöt éves a százhalombattai Matrica Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyedszázada alapították a település ókori nevét viselő Matrica (ejtsd: Mátrika) Múzeumot Százhalombattán. A különleges alkalomból hétfőn nyílt napon és ünnepi programokkal várják az érdeklődőket.
A huszonöt évre visszatekintő kiállításban a látogatók a pincétől a padlásig minden titokba bepillanthatnak, a tárlatvezetések és a kézműves foglalkozások mellett megismerhetik az elmúlt negyedszázad egy-egy jelentősebb pillanatát, emlékeit, emellett huszonöt olyan különleges tárgyat is láthatnak, amely még soha nem került közönség elé - mondta el az MTI-nek Dobos Ágnes sajtóreferens.

A jubileumi ünnepségen az alapítókra és a kezdetekre emlékezhetnek a vendégek közösen Vicze Magdolna igazgató és Vezér Mihály polgármester segítségével, de beavatja az érdeklődőket személyes emlékeibe Takács Péter, az egykori Honismereti Szakkör alapító tagja, a Barátság Kulturális Központ nyugalmazott igazgatója is, a megemlékezés végén pedig a múzeum egykori etnográfusa, Szilágyi Dániel zenész ad koncertet együttesével.

Az intézmény történetét felidézve a sajtóreferens hangsúlyozta: a római kori település nevét viselő kis helytörténeti gyűjtemény nőtte ki magát városi, mára európai hírnevet szerzett múzeummá, ahol a tudományos kutatás mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai munka folyik. Az 1987-es indulás után 20 évvel - a város támogatásának is köszönhetően - teljesen megújult az épület, és 18. századig visszavezethető múltjához méltó külsőt kapott.

A település több tízezer éves történetét bemutató kiállításokhoz 1996 óta régészeti park is tartozik, amely Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma. A területen bronz- és vaskorból feltárt házak, kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói épülnek folyamatosan. A feltárásokon tudományos szenzációnak számító leletegyüttesek is előkerültek, ilyen a 2700 éves, tölgyfából épített folyosós sírkamra, amelyet eredeti helyén tekinthetnek meg az érdeklődők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés