bezár
 

art&design

2008. 09. 30.
Madonnák szokatlan időben a Bárkában
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szentandrássy István festőművész kiállítása, a Madonnák hajnalban című pénteken este, szokatlan időben, a Bárka Színház előadása után, fél tízkor nyílik a Kávézóban.
16 szépséges, szomorú, mártír, ledér, vidám Madonna sorakozik majd a falakon - mondta el Szentandrássy István.

Hozzátette, hogy a nőt jeleníti meg képein, a többféle kultúrában élő nőt, s egyfajta történelmi tablót is fölvonultat általuk. Lesz indiai, indián - ennek címe a Táncoló festő -, ausztrál bennszülött Madonna, európai cigány Madonna, amelynek címe: Auschwitzi Mária. "Fontos, hogy emlékezzünk rájuk, mert méltánytalanul keveset foglalkozunk az asszonyokkal" - jegyezte meg.

Nem véletlen a címadás sem, mert a nyári hajnal felderengése, gyönyörű fények vannak a Madonnák arcán, s finom szellő simogatja őket, "ezért érdemes élni - az ilyen asszonyokért, ezekért a nagy szentséges asszonyokért, akik vállalják a legnehezebb feladatokat is" - mondta határozottan.

Szentandrássy István, akit barátai röviden csak Szentynek neveznek, örül a kiállításmegnyitó késői órájának, mert reméli, hogy így elfoglalt barátai is odaérnek, és a színház közönsége az Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című darabjának megtekintése után, kifelé menet megáll és megnézi a tárlatát, azért is, mert jófajta zene is szól majd: Kathy Horváth Lajos hegedül, Lakatos Gyula zongorázik és Molnár László bőgőzik. 

Az 51 éves Szentandrássy István 25 éve vette először kezébe az ecsetet, s azóta folyamatosan dolgozik. Péli Tamás híres cigányfestőt és a nagy reneszánsz alkotókat tartja mesterének. Megjegyezte még, hogy a kiállítás Madonna-képei nem eladók, a gyerekeire hagyja őket.

A Madonnák hajnalban című tárlat a Bárka Színházban október 30-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés