bezár
 

art&design

2012. 12. 01.
Klasszikusok és 20. századi alkotók művei a Belvedere árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Neves klasszikusok alkotásai mellett színvonalas 20. század eleji avantgárd, expresszív és kubista stílusú művek is szerepelnek a Belvedere Galéria december 8-i árverésén, ahol a legmagasabb kikiáltási árról, 24 millió forintról egy Munkácsy-festmény indul.
Munkácsy Mihály 1880-as évekre datált Tájkép ladikkal című alkotása egy bajorországi gyűjteményből került nemrég haza. A 24 millió forintos kikiáltási árról induló műért 40 és 60 millió forint közötti összeget várnak.

A Munkácsy-képet árban két 14 milliós tétel követi: az aukció egyik legszebb, lírai hatású műve, a fiatal Kernstok Károly Szerelem/A csók/ című alkotása, amely korabeli kiállításán, Nagyváradon botrányt kavart. A bíboros addig ugyanis nem volt hajlandó megnyitni a tárlatot, míg az "erkölcstelennek" ítélt művet el nem függönyözték. Az eljárást sokan kritizálták, Ady Endre pedig Éljen az erkölcs! címmel írt cikket az esetről. A Rodin szobrainak hatását magán viselő méretes olajkép aztán még sokszor szerepelt nagy kiállításokon a század elején, később csak monográfiák, tanulmányok említették ezt a korai főművet.

A másik 14 millióról kezdő festmény Tihanyi Lajos Gitár I. című kompozíciója, amelyet egyszer 2008-ban már 32 millióért elárverezett a galéria. Az 1928-as, Hangszerek, illetve Szürke és barna csendélet címeken is ismert vászon fontos műve annak a folyamatnak, amelyben a mester eltávolodott a természetelvűségtől és eljutott a kubizmusig.

Rippl-Rónai Józseftől pasztell- és grafikai műveket kínál a galéria: egy érzéki portrét a Zorka ciklusból 5,5 millió forintért, egy tájat, valamint a festő szüleit megörökítő képet egyaránt 3,6 millióért.

Az aukció további jelentős tétele Czigány Dezső csendélete, Szobotka Imre kubisztikus Asztali jelenete, a szlovákiai magyar kultúra kiemelkedő egyéniségének, Szabó Gyulának expresszionista önarcképe vagy az erdélyi Fülöp Antal Andor női portréja.

Több védett festmény is szerepel az aukció kínálatában, így Berény Róbert Csendélet szoborral című vászna 3,8 millióért, idősebb Markó Károly életképe, a Pásztorok a folyóparton 3,2 millióért, valamint két antik festmény az 1600-as évekből, egyenként 2,8 millió forintért.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja

Más művészeti ágakról

Interjú Tóth Luca animációsfilm-rendezővel networkingről, az animáció esélyeiről és a VIII. kerületről
irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés