bezár
 

art&design

2012. 12. 02.
Kárpát-koszorú - Kiállítás Mihály Zoltán fotóiból Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mihály Zoltán a határon túli magyarság életét, építészetét, a Trianon előtti Magyarország történelmi tájait bemutató fotóiból nyílik kiállítás Kárpát-koszorú - Csángóföldtől Őrvidékig címmel hétfőn a budapesti Hubay Jenő Zeneiskola kiállítótermében.
Mihály Zoltán felvételeiből és Csontos János ezekhez írt szubjektív hangú kommentárjaiból 2008-ban jelentetett meg hasonló címmel kötetet a Kráter Kiadó, a zeneiskolában hétfőn nyíló tárlat ezekből a képekből és szövegekből mutat be több mint húszat - mondta el az MTI-nek a fotográfus.

Mihály Zoltán felidézte: rákospalotai lokálpatriótaként elsősorban szűkebb közösségét, annak életét örökíti meg fényképezőgépével és kárpát-medencei körútja során is elsősorban a helyi, lokális jelenségek érdekelték.

"Erdéllyel viszonylag sokat foglalkozik a köztudat, de én a teljes Kárpát-koszorút szerettem volna feldolgozni" - szólt motivációjáról a fotográfus. Hozzáfűzte, a területi arányoknak köszönhetően ő is Erdélyben készítette a legtöbb képet, de járt Felvidéken, Délvidéken, a Kárpátalján, a Mura-vidéken és az Őrvidéken (Burgenland), sőt, a hegyláncon túl, a moldvai csángók földjén is.

A kiállításon a "legkeletibbtől a legnyugatibb határig" felbukkannak felvidéki tájak, kárpátaljai templomok, erdélyi iparosok, földművesek, Dráva-parti csíptetettponty-sütés, székelykapuk, partiumi vidékek, csángó egyházi szokások, népviseletek egyaránt.

Mihály Zoltán megjegyezte, a tervek szerint két hónapig látható kiállítás némileg kötődik december 5-ikéhez, a kettős állampolgárságról rendezett, "szomorú sorsú" népszavazáshoz is, és a fotográfus szándékai szerint egyfajta bocsánatkérés is lesz a határon túli magyarságtól.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja

Más művészeti ágakról

Interjú Tóth Luca animációsfilm-rendezővel networkingről, az animáció esélyeiről és a VIII. kerületről
színház

Testvérek között Testvérek között
Tisztasági festés - a Stereo Akt előadása a Trafóban
Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés