bezár
 

art&design

2012. 12. 02.
Emléktáblát állítottak Juan Gyenes fotóművésznek Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktáblát állítottak Juan Gyenes (1912-1995) fotóművész születésének 100. évfordulóján szülővárosában, Kaposváron. A világhírű fotográfus márványba karcolt portréját ábrázoló, magyar és spanyol nyelvű emléktábláját szombaton a belvárosban álló szülőházának falán helyezték el.
Csató László, a kaposvári önkormányzat tanácsnoka a művész kalandos életútjának ismertetésekor hangsúlyozta: "Gyenes Jánost mi magyarok, Juan Gyenest a spanyolok tudják magukénak, s ez így van jól".

Georges Sorel, az emléktábla felállítását támogató budapesti spanyol nagykövetség tanácsnoka az avatóünnepségen kiemelte: Juan Gyenes készítette az első fényképet a spanyol királyi párról. Ettől kezdve lett a királyok fotósa. Hegedűs György, a Somogyi Fotóklub elnöke barátként méltatta Juan Gyenes munkásságát.

A fotóművészet egyik legjelentősebb alakjaként számon tartott Juan Gyenes (Gyenes János) 1930 és 1937 között a Színházi Élet című lap fotóriportere volt, zenei és társasági eseményeket fényképezett Budapesten és Bécsben. Fotózta - többek között - Bartókot, Kodályt, Lehárt, Furtwänglert, Prokofjevet és Toscaninit, ő készítette Kaposváron Rippl-Rónai Józsefről az utolsó fényképet a festőművész halálos ágyán. 1936-tól Londonban és Párizsban élt, majd 1938-tól a New York Times kairói tudósítója volt, 1940-ben telepedett le Madridban.

Ő volt a spanyol királyi család hivatalos fotósa, de a század meghatározó művészeiről készült képek is gazdagították gyűjteményét. Életműve több mint tízmillió felvételt tartalmaz. Több mint száz kiállításon - Budapesten három alkalommal - mutatták be képeit a világ minden táján. Állandó kiállítása van Madridban, Granadában és a Columbia Egyetemen.

A Spanyol Királyi Szépművészeti Akadémia beválasztotta a tagjai közé, 1990-ben a Magyar Köztársaság Aranykoszorúval Díszített Csillagrendjével tüntették ki, 1993-ben Kaposvár díszpolgári címet adományozott jeles szülöttének.

Juan Gyenes egész életében ápolta szülőhazája és szülővárosa emlékét. Ragaszkodott hozzá, hogy minden róla szóló cikk, kiadvány, interjú így kezdődjön: született Kaposváron, Magyarországon. Önmagát úgy jellemezte: "fél szívvel mediterrán, fél szívvel magyar". A 1990-es évek elején egy, a 20. század jeles szellemi alakjairól, művészekről, tudósokról készített portrékból álló gyűjteményt, összesen 124 fotót adományozott Kaposvárnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében

Más művészeti ágakról

Interjú Rév Marcell operatőrrel rendezőkről, trendekről, filmekkel eltöltött évekről
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés