bezár
 

art&design

2012. 12. 11.
Ismeretlen Csontváry-, Munkácsy- és Ferenczy-kép
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szakirodalom számára eddig ismeretlen alkotások, így Csontváry Kosztka Tivadar több mint száz év után előkerült festménye, valamint Munkácsy Mihály és Ferenczy Károly egy-egy alkotása is szerepel a Virág Judit Galéria vasárnapi aukcióján, amelyen összesen 165 tételt árvereznek.
 Az árverést 80 millió forintos kikiáltási árával Csontváry Kosztka Tivadar Traui ciklusának 5., eddig hiányzó darabja, a Traui tájkép naplemente idején című kép uralja. A kis méretű festmény becsértékét 135 és 240 millió forint közé teszik. Csontváry a ma Horvátországhoz tartozó Trogirban (Trau) festette 1899-ben négy másik alkotással együtt a képet.

A most felbukkant alkotás művészettörténeti jelentőségét az adja, hogy általa pontosan definiálható Csontváry Napút-festészete.
   
Gulácsy Lajos sokszor reprodukált, 1912 körüli A mulatt férfi és a szoborfehér asszony (A mulatt férfi és a szoborfehér nő) című alkotását 2009-ben már árverezte a galéria, akkor 55 milliós kezdő árról 95 millióig licitáltak érte. Most 50 millió forint a kép kezdő ára, becsértékét pedig 80 és 100 millió forint közé teszik. Egy másik Gulácsy-festmény is szerepel az aukciós listában, az 1904 és 1906 között festett Templomkert című olajkép a művész itáliai utazásainak hozadéka, kikiáltási ára 16 millió forint. 
   
Munkácsy Mihálytól a szakirodalomban eddig ismeretlen kosztümös zsánerkép szerepel a kínálatban. A művész az 1880-as évek második felében festett ilyen jellegű, XIII. Lajos korabeli ruhájú alakokat felvonultató képeket. Ezek rendkívül népszerűségnek örvendtek, szinte a festőállványról vásárolták meg őket angol, német, amerikai gyűjtők. A most előkerült, fára olajjal festett Szerelmi dal 26 milliós kikiáltásról kezd, becsértékét 40 és 60 millió közé teszik. 
   
Ziffer Sándor több mint öt évtizeden át Nagybánya változatos tájait, motívumait festette, művészetének különböző korszakai szerint variálva. 1910-ben és 1911-ben az avantgárd felé fordulva sajátos, a kubista és fauve jellegzetességeken túlmutató festészetet teremtett. E korszak remeke a Hegyoldal tavaszi napsütésben című vászon, amely 20 milliós kikiáltásról indul 30-40 milliós becsértékkel.
   
Ferenczy Károly drámai hatású, erőteljes, harsány színárnyalatú Izvora című alkotásának kikiáltási ára 18 millió, becsértéke 30-40 millió forint.

Az 1910-es évekre keltezett alkotás a Magyar Nemzeti Galériában tavaly rendezett Ferenczy-kiállításon bukkant fel. Szakértők szerint ez lehetett a festő utolsó Izvora képe, amelynek feszültséget, zaklatottságot, fenyegetettséget sejtető hangulata akár a festő betegségére, a közelgő világháborúra is utalhat. 
   
Aba Novák Vilmos itáliai munkái közül kiemelkednek az 1930-ban készült tengerparti kikötőket ábrázoló darabok. E sorozat jellegzetes példája a 9,5 millió forintról induló, harsány színekben pompázó Olasz tengerpart (Mediterrán kikötő). 
   
Vaszary Jánostól öt képet árvereznek, köztük 7 millióért a tihanyi biológiai kutatóintézet számára készült, a háborúban eltűnt pannó, a 8,5 méterszer 2 méteres Mélytengeri világ végleges változatát megelőző tervet.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés