bezár
 

art&design

2008. 10. 03.
Design Hét 2008: tíz nap alatt ötven rendezvény
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken kezdődik a tíz nap alatt a főváros több tucat helyszínén több mint 50 rendezvényt, kiállítást, divatbemutatót kínáló Design Hét programsorozata. Az október 3. és 12. között rendezendő fesztivál témája idén a párbeszéd, ennek jegyében a szervezők az eddiginél több, fiatalokhoz szóló rendezvényt illesztettek a programba.
Pénteken nyílik meg a Design Hét Portfólió című szatellit rendezvénye, melynek keretében 20 fiatal grafikus a főváros 20 pontján állítja ki munkáit. A helyszínek gyalog bejárhatók, a megnyitók két óra alatt lezajlanak a pesti Belváros egymáshoz közel eső kávézóiban, galériáiban.

A nyitónaptól várja a látogatókat a VAM Design Centerben az Italian Design on Tour (I.DoT) kiállítás. A közel száz művet felvonultató designválogatás New York, London és Berlin után a térségben először Budapesten mutatkozik be az olasz formatervezés nagy alakjainak híres darabjaival és kortárs művészeinek munkáival. A Király utcai rendezvényközpontban esténként egy-egy olasz luxusmárkával is megismerkedhet a közönség az Italian Fashion on Tour (I.Fot) divatbemutatóin.

Ugyancsak a VAM Design Centerben látható péntektől a Design Match 08 elnevezésű nemzetközi vándorkiállítás anyaga. Az osztrák-magyar-cseh-szlovák design biennále alapját a közös történelem, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia gyártási tradíciója képezi, ezen belül főként a négy szomszédos ország formaművészeti tradíciói. Ez a térség egyetlen nagy szabású, nem kommersz formaművészeti bemutatója. A 120 kiállító közül 28 magyar művész munkái tekinthetők meg november elejéig.

Rendhagyó divatshow-nak ad otthont a Merlin Színház október 5-én: az Ökosztüm ruhademonstráción környezetbarát alapanyagokból, újrahasznosított hulladékokból készített öltözékekben vonulnak fel ismert színészek, táncosok.

A Desig Hét állandó programjainak az Iparművészeti Múzeum ad otthont. Az Üllői úti intézményben adják át a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért járó Magyar Formatervezési Díjat október 7-én, majd FormaTúra címen tárlat nyílik az elmúlt öt esztendő pályázóinak legjobb munkáiból. 

Október 9-én az Iparművészeti Múzeum a Kortárs kifutó című, nagyszabású kortárs divatshow-t látja vendégül, de itt kap helyet a Taste MOMEnts című tárlat is, amely a kortárs magyar design legprogresszívabb szereplőinek alkotásait mutatja be.

A Design Hét történetében először a szervezők díszvendéget is meghívtak. A holland sztárdesigner, Marcel Wanders október 10-én, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) auditóriumában tart előadást.

A tíz nap alatt zajló események dokumentálására a Design Hét a neopaint honlappal együttműködve MyCam címmel videopályázatot írt ki. A rendezvény honlapjára október 11-ig feltöltött videók közül a legjobbak alkotóit értékes díjak várják. 

A szervezők a Design Hét ötödik születésnapját jubileumi akcióval kívánják megünnepelni, így a programfüzetben található kuponokkal közel ötven fővárosi helyszínen 15 százalékos kedvezménnyel lehet designtermékeket vásárolni a rendezvény tíz napja alatt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Ari Aster: Fehér éjszakák
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés