bezár
 

irodalom

2012. 12. 12.
Konrad Sutarski kapta a Gyulai Pál-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Konrad Sutarski lengyel születésű, Magyarországon élő költő, fordító kapta a Kráter Műhely Egyesület Gyulai Pál-díját, amellyel a PoLísz folyóirat szerkesztői az adott év legjobb írását – verset, szépprózát, tanulmányt – jutalmazzák.
Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke Konrad Sutarskit "1956-os poznani lázadóként" mutatta be, és hangsúlyozta, hogy a szerzőnek már több verseskönyve jelent meg magyarul.
   
"Konrád Sutarski, akár a megidézett 19. századi mester, esszéistaként, költőként-szépíróként és irodalomszervezőként is példaként állítható a ma irodalmárai elé" - vélekedett az elnök, megjegyezve, hogy a szerző a PoLísz "Együtt jobb!" elnevezésű etnokulturális rovatának szerkesztője is egyben. 
   
A szerdai sajtótájékoztatón kihirdették a PoLísz folyóirat karácsonyi novellapályázatának eredményét, amelynek 50 ezer forinttal járó első díját Felbert Zsolt kapta Mégis van karácsony! című szövegéért. Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke elmondta, a mű a klasszikusokat megidéző percíz mondatszerkesztése, egyéni látásmódja miatt érdemelte ki az elismerést. A második díjat Kovács József kapta, a harmadik Kisné Forrai Zita, a negyedik Jassó Judit novellája lett. 
   
A rendezvényen bemutatták a Kráter kiadó újdonságait is. Lukáts János, a PoLísz novellarovatának szerkesztője Könyvekrül című műve 26 tanulmányt tartalmaz. A szerző elmondta, a könyv címe Széchenyi István Lovakrul című művére utal. Szerinte ahogy a reformkorban a lókultúra volt a társadalmi felzárkózáshoz vezető út, ma a könyvek, az irodalom jelentheti ezt. 
   
Szász Mártonnak Reánk kell bízni címmel novella- és esszékötete jelent meg. A szerző elmondta, hogy főként irodalomkritikusként tartották számon, de mindig írt prózát is, legkedveltebb műfaja azonban az esszé.
Mezey László Miklós, a felvidéki irodalom kutatója Vissza című novelláskönyve regényként is olvasható - hangsúlyozta Turcsány Péter, aki az újdonságok közül kiemelte még Füzesi Magda Kagylóének című verseskönyvét. 
   
A 20. századi nemzeti irodalmat felelevenítő Aranyrög Könyvtár-sorozatban jelent meg Makkai Sándor Holttenger című 1936-os regénye, Berde Mária Tüzes kemence című regénye, Rab Gusztáv Belvedere című, 1920-1939 között játszódó "sorsregénye", Asztalos Miklós Alibi című, három testvér történetéről szóló regénye, illetve Gulácsy Irén Hamueső című regénye.
   
Kosáryné Réz Lolától újabb két könyvet adott ki a Kráter, az Egy leány a sok közül című és az Ulrik inas című regényeket. Ez utóbbi egy török által lerombolt város újjáépítéséről szól - hangzott el a sajtótájékoztatón. "Részvét, szociális érzékenység, szeretet" - jellemezte a selmecbányai születésű, 1984-ben elhunyt, elfeledett írónő munkáit Turcsány Péter.
nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Rejtő Jenő esete a rákenrollal Rejtő Jenő esete a rákenrollal
Lévai Balázs: Beállás. Athenaeum Kiadó 2017.
Vécsei Rita Andrea az izlandi és a dán életérzésről, zenei és gasztromédiáról és a monokrómról
Csepella Olivér: Nyugat + Zombik. Corvina Kiadó, 2017
irodalom

Mese az életről Mese az életről
Michael Chabon: Ragyog a hold. 21. század KULT könyvek. ford.: Pék Zoltán

Más művészeti ágakról

színház

A végtelen megérint A végtelen megérint
Marcio Kerber Canabarro - Molnár Csaba - Vadas Zsófia Tamara - Vass Imre: DEEPER 2017. 01. 11., 12., Trafó Kortárs Művészetek Háza
gyerek

A sokszínű TOP50 A sokszínű TOP50
2017 legjobb gyerekkönyvei
Jeles András: A rossz árnyék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés