bezár
 

art&design

2008. 10. 04.
Kiállítás a magyar design száz évéről Bukarestben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás a magyar design száz évéről Bukarestben A magyar design XX. századát mutatja be kiemelkedő ipari termékek és tervek alapján a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben megnyílt Made in Hungary 1900-2000 című kiállítás.
A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, valamint a Magyar Formatervezők Tanácsa támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig tekinthető meg a román fővárosban. 

Az intézet összegzése szerint a tárlaton nem egyszerűen esztétikai-formai eredmények láthatók, hanem használati tárgyak, amelyeknek csak egyik értéke a formai, de amely nélkül nem is létezhetnének a tárgyak. Az időszak azt a századnyi időt fogja át, amelynek elején megindult az ipari kultúra kialakulása Magyarországon, s amelynek a végén korszakos változások kezdődtek ismét. 
design
Bretter E. Zoltán, az intézet igazgatója elmondta: a Made in Hungary egy sorozat kezdő kiállítása, olyan sorozaté, amelyben az intézmény következetesen szeretné bemutatni a magyar design és ezen keresztül a magyar ipari teljesítmények képét, történetét, jelenkori állapotát. 

Az igazgató példaként említette, hogy az utolsó kiállított kép a Gömböc, mint a magyar formatervezés egyik mostani csúcspontja. De láthatóak korábbi "alkotások" is, így a Rubik-kocka vagy a Ganz Művek áramvonalas mozdonya, amely egykor formatervezési forradalomnak számított. 

Az igazgató jelezte, hogy lesznek még hasonló kiállítások. Ez a mostani elsősorban a szakembereket, a román egyetem professzorait és diákjait vonzotta, azokat, akik maguk is ilyesmivel foglalkoznak. Nekik van módjuk arra, hogy összehasonlíthassák a román és a magyar formatervezés, ipari termékek közötti különbségeket és hasonlóságokat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés