bezár
 

art&design

2008. 10. 06.
Vallásos művészet: a hit fájdalomcsillapítója
Szentképekkel a fájdalom ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hit fájdalomcsillapítójának nevezik, bár hatékonyságát nem gyógyszernek, hanem a szépségnek köszönheti. Katja Wiech, az oxfordi egyetem ideggyógyászának kutatásai szerint a vallásos művészet oly mértékben képes stimulálni az agyat, hogy elviselhetőbbé teszi a fájdalmat.
A mágneses rezonanciával nyert adatok bizonyítják, hogy a vallási tárgyú képek - egyénekre bontva különböző módon - képesek módosítani az agyi egyensúlyt. Vannak emberek, akik a szentképek láttán jobban tűrik a fájdalmat, akár a fizikait is.

A kísérletet 12 katolikus és 12 ateista, 19 és 34 év közötti személyen végezték el. Az önként jelentkezőket mágneses rezonanciával vizsgálták és a gép mérte, hogy milyen vérnyomás-változások következnek be az agyban egy Szűz Mária-kép és Leonardo Da Vinci Hölgy hermelinnel című képe láttán. A képeket a páciensek 30 másodpercig láthatták, miközben mindkét kezükre mikro-áramütéseket mértek. A katolikusoknál a gép a béke és derű érzéseit regisztrálta, az ateisták viszont csendben és fájdalommal viselték el ezeket a gyenge áramütéseket. Ezenkívül a katolikusokban a Madonna látására kialakult megkönnyebbülési érzést egy élénk agyi tevékenység is kísérte, ami a másik csoportnál nem volt észlelhető. - "Ez egy kicsit úgy hat, mint a fakírnál a meditáció, ami miatt képes a szögeken aludni" - mondta a La Republica című olasz napilapnak Sara Ruiba pszichológus.

Tor Wager, az amerikai Columbia egyetem pszichológusa szerint a szentképek csak a járható utak egyikét jelentik. "Mindenki képes megalkotni egy mikroeseményből álló pozitív világot, amelyre támaszkodhat. A kulcs, hogy higgyünk valamiben. Lehet ez egy istenség, vagy egy életcél. Ez mindig a legjobb fájdalomcsillapító" - magyarázta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés