bezár
 

art&design

2013. 01. 16.
Szövés-kódok: magyar kárpitok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonkilenc neves kárpitművész egyéni alkotása mellett két nagyméretű, több művész által készített közös munkát mutat be a Magyar Kárpitművészek Egyesülete Szövés-kódok címmel csütörtöktől a Francia Intézet Galériájában.
A tárlaton több díjazott alkotó mellett látható lesz az egyesület tagjai által az elmúlt időszakban készített utolsó két nagyméretű gobelin is - mondta Balogh Edit, a Magyar Kárpitművészek Egyesületének elnöke az MTI-nek. A tárlatot, amely február 22-ig látható, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.
   
A Magyar Kárpitművészek Egyesületének művészei már öt olyan, egyenként tíz-húsz négyzetméter közötti monumentális kárpitot szőttek, amelyek a világban is egyedülálló teljesítménynek számítanak.

Ezek közül most bemutatják az Európa fényei című alkotást, amelynek elkészítésében 15 művész vett részt. Témája a világűrből készült fénytérkép alapján ezüstszállal szőtt Föld és benne Európa fényei.

A gobelint 2011-ben, Magyarország soros EU-elnöksége idején mutatták be Strasbourgban az Európa Tanács épületében. A másik közös alkotás a Duna Stratégiához kapcsolódva készült el 26 művész közreműködésével: a Duna-Limes című kékes, zöldes faktúrájú nagyméretű gobelinen arany színnel szőtték a folyót és tavaly, a Szombathelyi Textilművészeti Triennálén mutatták be a közönségnek.
   
Az egyéni alkotók között van többek között Hager Rita Kossuth-díjas kárpitművész Remény című munkájával, és látható lesz a szintén Kossuth-díjas Polgár Zsuzsa Fonalak I. II. című alkotása is. Kecskés Ágnes Húsvét című gobelinjét mutatja be, Kovács Péter a Fordított világ című munkáját, szerepel a tárlaton Baráth Hajnal és Lencsés Ida egy-egy kárpitja, Pápai Lívia Föloldás című munkája, Vajda Máriától pedig Óarany című gobelin.
   
Balogh Edit arról is beszélt, hogy a magyar kárpitművészet a francia manufaktúrák hagyományait követve alakította ki saját arcát, ezért is rendezik a kiállítást a Francia Intézetben. A kárpitművészet nagyjai, köztük Ferenczy Noémi, Leo Belmonte és Kóródi György Párizsban tanultak a 20. század elején.
   
A Magyar Kárpitművészek Egyesületének 1996-os megalakulása óta fogja össze és képviseli azokat a magyarországi és a külhoni magyar kárpitművészeket, akik a 14. században Franciaországban kidolgozott és később egész Európában elterjedt gobelin kárpitszövési technika folytatói és megújítói. Az egyesület mintegy hetven tagot számlál.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés