bezár
 

art&design

2013. 01. 21.
Tucatnyi Munkácsy Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy Mihály több mint egy tucatnyi festménye látható keddtől a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében. Az alkotások közül tíz Pákh Imre gyűjteményéből származik.
Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a tavalyi rekord, a csaknem 50 ezres látogatottságú szegedi Munkácsy-kiállítást követően a múzeum és a Munkácsy Alapítvány tárgyalásokba kezdett egy vidéki bázis kialakításáról.
 
Az egyeztetéseket siker koronázta: a Pákh Imre-kollekció tíz darabja a Móra-múzeumban marad, és folyamatosan látogathatóvá válik - fogalmazott a muzeológus. - A keddtől, a magyar kultúra napjától megtekinthető tárlat nem egy hagyományos értelemben vett állandó kiállítás, hiszen a festmények folyamatosan cserélődni fognak.
   
Jelenleg szalonképek és tájképek mellett az Ásító inas, valamint a tavaly több mint 150 millió forintért Pákh Imréhez került, a Pásztorlány az erdőben című kép látható a díszteremben. Az érdeklődők megcsodálhatják a múzeum tulajdonában lévő Munkácsy-alkotásokat is: a Honfoglalás szín- és szénvázlatát, illetve a Felszolgáló lány című képet.
   
A sajtóreferens közölte, hogy a tervek szerint a frissen megvásárolt festményeket a jövőben Pákh Imre és stábja a szegedi Móra-múzeumban mutathatja be.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés