bezár
 

art&design

2013. 01. 21.
Átadják az idei Herczeg Klára-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Baksa-Soós János előadóművész, képzőművész és Csákány István képzőművész veheti át idén a Herczeg Klára-díjat. A Munkácsy-díjas szobrászművészről elnevezett elismerést a díjazottak munkáit bemutató kiállítás megnyitóján, kedden adják át a Laborban Budapesten.
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója (FKSE) Alapítvány a szenior kategóriában Baksa-Soós Jánosnak, a junior kategóriában pedig Csákány Istvánnak ítélte oda az elismerést - közölte a Labor hétfőn az MTI-vel.
   
Baksa-Soós János a legendás Kex együttes alapítója, szerzője és énekese, olyan előadókra volt hatással, mint Cseh Tamás vagy Földes László Hobó. Baksa-Soós János 1971-ben disszidált Nyugat-Németországba és Január Herceg néven kezdett el képzőművészettel foglalkozni. Essenben a Folkwang grafika szakán, majd Düsseldorfban a Képzőművészeti Akadémián tanult, ahol Joseph Beuys és Gerhard Richter voltak a mesterei. Terra Forming címmel 2000-ben jelent meg könyve. Lét-határtalanság címmel a székesfehérvári Szent István Múzeumban 2007-ben volt tárlata.
   
Csákány István, a junior díjazott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2006-ban végzett, Maurer Dóra volt a mestere. Konceptuális művészetére jellemzőek a nagyszabású és aprólékosan kidolgozott szobrok, amelyek középpontjában a munka fogalma áll.

Bernsteinzhimmer című munkája 2010-ben megkapta az AICA-díjat, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége magyar tagozatának elismerését.
A Herczeg Klára-díjat 1998 óta évente ítéli oda az FKSE Alapítvány kuratóriuma. A szobrászművész fontosnak tartotta az idősebb és a fiatalabb alkotói generációk kapcsolatát.
   
Herczeg Klára (1903-1997) Munkácsy-díjas szobrászművész Bécsben töltött fiatalsága alatt bronzöntő gyárban gyakornoki munkát vállalt, ott készítette első szobrát. A budapesti képzőművészeti főiskolán 1924 és 1927 között Kisfaludi Strobl Zsigmond növendéke volt, tanulmányait később Berlinben, 1930 és 1932 között Párizsban folytatta, ahol Charles Despiau szobrász volt a mestere, majd 1933-ban tért haza Budapestre.

Az 1960-as évek végétől alkotta az életművében jelentős irodalmi, képzőművészeti, zenei ihletésű vagy mitológiai, bibliai témát feldolgozó érmeit, kisplasztikáit. Köztéren mintegy harminc szobra látható Budapesten és országszerte.
   
A díjazottak tárlata február 8-ig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés