bezár
 

art&design

2013. 01. 23.
Fellebbviteli bíróságon folytatódik a Herzog-per
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az amerikai fellebbviteli bíróságon folytatódik a Herzog-örökösök pere. Az illetékes washingtoni bíróság korábban elutasította a magyar állam fellebbezését, amellyel igyekezett elkerülni az amerikai bíróság döntését az 1944-ben elrabolt műkincsekért indított, immár évtizedek óta húzódó restitúciós perben.
Báró Herzog Mór Lipót örökösei 2010-ben indítottak pert az Egyesült Államokban, a családtól a holokauszt idején elrabolt műkincsgyűjtemény visszaszolgáltatásáért. Magyarország ma az egyetlen állam, amely megtagadja a második világháború idején elkobzott műtárgyak jogos tulajdonosaiknak történő visszaadását, noha azokért soha semmilyen ellenszolgáltatást nem nyújtott. Az elmúlt években egyebek mellett Németország és Lengyelország is visszaadott több festményt a Herzog-örökösöknek. Tették mindezt azon nemzetközi egyezmények és nyilatkozatok alapján, amelyeket Magyarország is aláírt.

Magyarország álláspontja szerint azért tartja vissza az érintett festményeket, mert a Herzog-örökösök nem követelték azokat a kommunizmus évei alatt, továbbá mert az 1973-as amerikai-magyar vagyonjogi egyezménnyel valamennyi ilyen jellegű igényt rendeztek. Az amerikai bíróság azonban megállapította, hogy a követelések kérdését soha nem rendezték, a műkincsekre vonatkozó igények benyújtására pedig a kommunista érában nem volt lehetőség.

Magyarország eddig is tetemes összeget fordított azokra a sikertelen erőfeszítésekre, amelyek révén meg kívánja akadályozni, hogy az örökösöknek kedvező döntés szülessen. Ha azonban az amerikai bíróság korábbi ítéletét helybenhagyják, az ország által fizetendő perköltség ezt az összeget is messze meghaladja majd. A magyar kormánynak és múzeumi vezetőknek továbbá eskü alatt kell majd vallaniuk a Herzog-gyűjtemény darabjainak visszatartása kérdésében.

A döntés egyszersmind azt is jelentené, hogy Magyarországnak valamennyi, birtokában lévő Herzog-műkincset vissza kell szolgáltatnia, nem csak a perrel érintett darabokat. Ennek elmulasztása pedig jelentős, akár külföldi bankszámlákra is kiterjedő szankciókat, bírságokat vonhat maga után. (A magyar ügyet is tárgyaló, Washington D.C.-ben működő bíróság a közelmúltban marasztalta el Oroszországot egy könyvgyűjteménnyel kapcsolatos perben, havonta másfélmillió dolláros büntetést kiszabva addig, amíg az ország nem teljesíti a bírósági végzésben foglaltakat.)

Az ügyben hónapok múlva várható ítéletben a fellebbviteli bíróság arról is dönt, hogy az amerikai törvényszéknek figyelembe kell-e vennie a Fővárosi Bíróság azon téves ítéletét, amely visszautasítja az egyik Herzog-örökös, Martha Nierenberg 11 festményre vonatkozó követelését.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés