bezár
 

art&design

2013. 01. 28.
Átadták a 2012-es Katalizátor-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Motor kategóriában a Katalizátor-díj nyertese a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató lett, Újdonság kategóriában pedig a Hallgatói Hálózatot díjazta a tranzit.hu. Motor kategóriába a hosszú távon aktív, de katalizátorként működő kezdeményezések tartoznak, Újdonság kategóriában pedig a közelmúlt katalizátorai versenyeztek egymással a díjért.
A tranzit.hu kortárs képzőművészeti egyesület által meghirdetett Katalizátor-díjat alapítása óta harmadik alkalommal adták át. A 2012-es kiírás olyan művészeti, kulturális és politikai projektek értékelését tűzte ki célul, melyek formai vagy tartalmi hozzájárulást képviselnek az önszerveződés kérdéseiben. A Katalizátor-díj díjazottjai egyenként 500.000 Ft díjazásban és a Société Réaliste művészcsoport által tervezett díjban részesülnek. A helyi kortárs kultúrát a nemzetközi képzőművészeti diskurzusokon keresztül megszólítani igyekvő díjat minden évben két, motor illetve újdonság kategóriákban osztják ki.
Katalizátor-díj 2013A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató a 2002 óta működő Lumen Fotóművészeti Alapítvány egyik fiókja. A budapesti Klauzál tér 14. alatt újranyitott zöldséges este hét után kulturális befogadó térré alakul át. A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató a gazdasági és a művészeti színterek fúzióját hozta létre (részben a bolt jövedelméből fedezik a hely bérleti díját), a művészet így nem kiszolgáltatottja a piaci és az állami támogatási rendszereknek. A 2012-es Katalizátor-díj Motor kategóriájában a győztes egy olyan művészeti kezdeményezés, amely egy élhető, működőképes, fenntartható, rugalmas modell egy kiszámíthatatlan gazdasági közegben. A Lumen Alapítvány meg tudta őrizni a nyitottságát, megtalálta az egyensúlyt a gazdasági fenntarthatóság és a független kulturális gyakorlat között.

A Hallgatói Hálózat egy példaértékű, teljesen új alapokon szerveződő széleskörű összefogás, amelynek célja, hogy mobilizálja a hallgatókat, hogy felismerjék közös érdekeiket, és együtt léphessenek fel azok érvényesítéséért. Nem pusztán reagálnak az aktuális megszorításokra, hanem egy új típusú társadalomszerveződési formát valósítanak meg, melynek jellemzői a vitakultúra, bázis demokrácia, problémák szerinti munkacsoportok, és szolidaritás. Politikai szempontból nem semlegesek, hanem függetlenek.

A HaHa díjazásával a 2012-es Katalizátor-díj támogatja a bátor, erőszakmentes, következetes, politikai értelemben is tudatos, nem megosztó, jövőre orientált, a minőségi oktatás iránti elvárásaiknak hangot adó önszerveződő diákmozgalmat. A kortárs művészet elképzelhetetlen korszerű oktatási rendszer nélkül. Nagyon sok ember, nagyon sok munkája és szabad ideje érte el azt az áttörést, amelynek eredményeként a HaHa országos hálózattá alakult. A zsűri megítélése szerint a Hallgatói Hálózat által megvalósított önszerveződési forma példaértékű a jövőbeli érdekérvényesítő törekvések számára.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés