bezár
 

art&design

2013. 01. 29.
Pécs-Róma-Budapest - Menettérti
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pécs-Róma-Budapest - Menettérti címmel nyílik kiállítás a Párbeszéd Háza galériájában 2013. február 1-én, pénteken ahol 35 olasz grafikus és 14 magyar szobrász műveit tekintheti meg a budapesti közönség.
A pécsi Nádor Galériában 2012. augusztus 11-én Pécs-Róma menettérti, majd 2012 októberében Rómában, a Római Magyar Akadémián Róma-Pécs, Andata e Ritorno címekkel nyílt meg ugyanez a tárlat, amelyet a Fondéria Művészeti Egyesület az olasz Stamperia del Tevere grafikusaival, az urbinoi KAUS rézmetsző szervezettel és az I DIAGONALI kulturális szervezettel együttműködve közösen hozott létre.
Róma – Pécs Budapest, MenettértiA budapesti bemutató a Római Magyar Akadémia azon kezdeményezésére jött létre, amely a jövőben célul tűzte ki azon római kiállítások budapesti bemutatóját, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot Magyarországon is, lévén példának okáért olasz és magyar produkciók, de ilyen a mindenkori római képzőművészeti ösztöndíjasok tárlata is. Ebben a kezdeményezésben vált együttműködő partnerré a Párbeszéd Háza.

A bronzöntés és rézmetszés a képzőművészet azon technikái közé tartoznak, amelyek szigorúan megkövetelik a hagyomány alapos ismeretét, s a kiállítás jó néhány olyan művet vonultat fel, amelyben tetten érhető ennek helyenként virtuóz jelenléte. Ugyanakkor a Fondéria Egyesület szobrászai és a Stamperia del Tevere grafikusai egyaránt nyitottak a kortárs művészet tendenciái felé. Így kap kettős értelmet a cím: a hagyománytól el és oda vissza.

A Fondéria Művészeti Egyesület egy olasz-magyar alapítású, szobrászok alkotta társaság. 2010-ben az Egyesület köztéri plasztikát állított az örök városban Amerigo Tot tiszteletére, Omaggio ad Amerigo Tot, Cento címmel. A Stamperia del Tevere alapvetően fiatal grafikusokból álló csoport, amely komoly hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Ebben a tárlatban együttműködő felek az urbinói KAUS, illetve az I Diagonali szervezetek, így a bemutatott grafikai anyag tekinthető a kortárs olasz grafika keresztmetszetének.

A kiállítást Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet Főigazgatója nyitja meg 2012. február 1-én este 6 órakor. A megnyitót rövid jazzkoncert kíséri: Pozsár Eszter fuvolán és Révész Richárd zongorán játszik saját kompozíciókat a Találkozás című lemezükről.

A Giovanna Martinelli, Alessandro Fornaci és Németh Pál kurátorok gondozásban megvalósult tárlat 2013. március 1-ig látható a Párbeszéd Házában. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés