bezár
 

art&design

2013. 01. 29.
Kortárs magyar tárlat nyílik Kassán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A műfaji és a tematikus határok átlépésére összpontosít az a kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból összeállított tárlat, amely csütörtökön nyílik a kassai Löffler Béla múzeumban.
Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvényfolyam részét képező kiállítás egyik állomása a Magyarország kassai főkonzulátusa szervezésében megvalósuló magyar részvételű programsorozatnak.
   
A Creative Transgressions (Kreatív határátlépések) című tárlatot tíz kortárs magyar alkotó különböző műfajokat és hangulatokat egymás mellé állító és összesítő műveiből válogatták össze. Ezek ebben az összeállításban először kerülnek a közönség elé, egy részük pedig kifejezetten a mostani kiállításra készült.
   
"Alapvetően olyan művészeket akartunk kiválasztani, akik amellett, hogy izgalmas és kreatív műalkotásokat hoznak létre, a határátlépés gondolatával dolgoznak, vagyis különböző műfajok, hangulatok, víziók egybegyúrását kísérlik meg műveikben" - mondta Somhegyi Zoltán művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlatról MTI-nek. Kitért arra, hogy a kiállítási tárgyak főként fiatalabb kortárs művészek alkotásai, az összeválogatás során a fő témán belül a változatosságra összpontosítottak, így a mintegy kéttucat műalkotás között a festmények és szobrok mellett installációk, fotók és műfaji kombinációk is akadnak.
   
A művészettörténész kiemelte: figyelmet érdemel Czigány Ákos konceptuális fotómunkája, amelyet a művész Charles Darwin könyvei korai kiadásainak digitalizált változatából épített fel, és amelyben a tudomány és a művészet, valamint a média összefüggései találkoznak.

A kurátor szerint emellett minden bizonnyal érdeklődésre tartanak számot Szöllősi Géza munkái, akinek különös állatpreparátumai a játék és a kegyetlenség abszurd együtteseként tűnnek fel.
   
"A kiállítás egésze azt a gondolatot tükrözi, hogy a művekben a kreativitás nem csupán valami újnak a létrehozását jelenti, hanem azt is, miként lehet a hagyományos kifejezési és megjelenési formák innovatív felülírásával és keverésével újabb jelentésrétegeket létrehozni" - mondta Somhegyi Zoltán, aki szerint a tárlat azokhoz is közelebb kívánja hozni a kortárs művészetet, akik eddig nem vagy csak kevésbé érdeklődtek az iránt.
   
A tárlat március 3-ig várja a látogatókat a kassai Löffler Béla múzeumban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés