bezár
 

art&design

2013. 01. 30.
Szvet Tamás projektjei kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először mutatja be Szvet Tamás szobrász a külföldi ösztöndíja alatt, vagy annak hatására az elmúlt három évben készült projektjeit On Air címmel csütörtöktől a Viltin Galériában.
Az egyéni kiállítás négy műcsoportja egymásra reflektáló egységet alkotva szemlélteti a szobrász gondolkodását, amelyben fontos szerepet kap a tudomány és a művészet valamint a technika és a művészet viszonya. Az Artist in Residency (AIR) nemzetközi alkotó- és műteremprogram rövidítése után kapta Szvet Tamás tárlata a címet. Ennek a programnak a keretében az elmúlt három évben Rómában, Hollandiában, Csehországban és Finnországban járt - mondta el Szvet Tamás az MTI-nek.
   
Rómában a művészre a legnagyobb hatással a város kulturális emlékei és a napfény ereje volt. Többek között ezért is kezdett el napelemekkel kísérletezni, majd létrehozott egy olyan rajzológépet, amely a napfény hatására geometrikus ábrákat rajzol. A gép által rajzolt alkotások kapcsolódnak azokhoz a római műemlékekhez, amelyeket meglátogatott. Bemutatja például a különböző római építészeti minták mellett a templomok mozaik padlózatának egy-egy részletét és a Római Magyar Akadémia épületének tetején található Borromini Loggia napsütötte felületét is.
   
Hollandiai ösztöndíja alatt különböző worshopokon is rész vett, az egyik témája például a szavak felhasználása volt a képzőművészetben. Az Ismeretlen 9 milliárd neve című, most kiállított projektet a workshop valamint Arthur C. Clark brit sci-fi író az Isten kilencmilliárd neve című 1967-es novellája inspirálta. Az installációban LED-falra vetíti ki másodpercenként az angol "művészet" szó mellé a szótárban fellelhető valamennyi szavat.
   
Csehországi tartózkodásakor megkérdezte a múzeumi látogatóktól, hogy mit várnak el a kortárs művészektől, a leírt válaszokat pedig hat csoportba osztotta. Majd fa szállítódobozokat vágott szét és a válaszok alapján hat, úgynevezett anamorfózist - a doboz oldalába vágott lyukon keresztül egy nézőpontból látható perspektivikus képet - hozott létre. Így jelenít meg többek között egy emberi agyat, vagy Delacroix francia festő A szabadság vezeti a népet című festményének egyik idézetét, valamint Matisse-nak, a fauve-ok képviselőjének tánc-jelenetét.
   
Szvet Tamás arról is beszélt, hogy Finnországban a legsötétebb időszakban, novemberben járt és ez újra felkeltette a fény iránti érdeklődését. Olyan távcsőszerű munkákat tervezett, amelyek szintén anamorfózis technikával készültek. A csillagászati távcsövekbe pillantva a látogató előtt különböző képek jelennek meg: például egy szem, egy múzeumi logó vagy egy kör, amely a végén négyzetté alakul. Ebben a munkában Szvet arra keresi a választ, hogy a néző milyen nézőpontváltásokon mehet keresztül, ha ellátogat egy kiállításra vagy egy kulturális központba.
   
Szvet Tamás 2007-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, majd 2008-ban a dániai Folk Akadémián folytatta tanulmányait. Munkáit több díjjal is elismerték, 2008-ban a Junior Prima Díjat is átvehette.
   
A tárlat március 1-ig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés