bezár
 

art&design

2013. 01. 30.
Szaguk miatt tessékeltek ki őket a múzeumból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kitessékelték egy hátrányos helyzetű család tagjait a párizsi Musée d'Orsay-ból (Orsay Múzeum), miután a látogatók panaszt tettek a szagukra - közölte a társadalmi kirekesztés ellen küzdő ATD-Quart Monde elnevezésű civil csoport, amely a múzeumlátogatást szervezte.
 Az eset a hét végén történt. Az egyesület egyik önkéntese által kísért három személy - egy házaspár és 12 éves gyermekük - a Vincent Van Gogh művészetének szentelt teremben tartózkodott, amikor a múzeum alkalmazottai arra kérték őket, hogy hagyják el a helyiséget. 
   
"Azt mondták nekik, hogy a szaguk zavarja a többi látogatót" - erősítette meg a Le Figaro című napilap értesülését Typhaine Cornacchiari, a civil szervezet kommunikációs felelőse. Elmondása szerint a háromtagú család egy olyan teremben folytatta a múzeumlátogatást, ahol kevesebben voltak, ennek ellenére négy biztonsági őr körbefogta és a kijáratig kísérte őket. 
   
"Nem történt botrány, mert az önkéntesünk, aki a családot kísérte, nem akarta még jobban megalázni őket" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető.
   
A civil szervezet szerint, amely ötven éve kísér hátrányos helyzetűeket múzeumlátogatásra, a sajnálatos incidens jól mutatja, hogy "a legszegényebbek mit élnek át a mindennapokban: azt a fajta diszkriminációt, amely akkor ér valakit, amikor az arcára van írva a szegénység".
   
A fenntartó kulturális minisztérium - jelezve, hogy részletes jelentést kért az Orsay Múzeumtól az incidensről - megerősítette, hogy folytatni kívánja a múzeumok nyitási politikáját a kultúrától távolabb álló közönség felé.

Maga a múzeum sajnálatát fejezte ki az eljárás miatt, amelyet azzal indokolt, hogy több látogató is panaszkodott a teremőröknek a család erős szaga miatt, ezért inkább "diszkréten kikísérték őket".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés