bezár
 

art&design

2013. 01. 30.
Múzeumi negyed: tervpályázat készül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Június végére kell előkészítenie az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes nemzetközi tervpályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának - olvasható a szerdai Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban.
A kormány ezzel a határozattal is megerősítette, hogy a közgyűjteményi épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek egyesítése érdekében az Új Nemzeti Galéria, A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Zene Háza és a Magyar Építészeti Múzeum kap helyet.
   
A határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy a "Szépművészeti Múzeumban elhelyezésre kerülő nemzeti és nemzetközi gyűjteményi anyag megfelelő bemutatása érdekében, az Új Nemzeti Galéria felépítésével egyidejűleg kerüljön sor a Szépművészeti Múzeum II. világháborúban súlyosan megsérült, és azóta zárva tartó Román Csarnokának rekonstrukciójára".
   
Április 30-ig kell elkészülnie - az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként - a Városliget átfogó, a kulturális, a terület- és településrendezési szempontokat egységben kezelő hasznosítási koncepciójának, amely magába foglalja a Fővárosi Nagycirkusz új városligeti elhelyezését is.
   
A határozatból kiderül, hogy az állam tulajdonában álló volt Szabolcs utcai kórház ingatlan-együttesének egy része bekapcsolható az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes programjába, ott raktárak és a restaurálási funkciók ellátását szolgáló terek alakíthatók ki.
   
A kormány határozata felhívja az emberi erőforrások miniszterét, a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy az Európai Unió 2014–2020 közötti tervezési és költségvetési időszakának tervezésekor legyenek kiemelt figyelemmel a múzeumi negyed megvalósításának finanszírozási szükségleteire; vizsgálják és határozzák meg közösen a bevonható források körét, az uniós támogatási források, a központi költségvetés, továbbá a magántőke bevonásának lehetőségeit és feltételeit. A kormány tervei szerint a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják.
   
A tervpályázat előkészítésére, a múzeumi negyed koncepciójának második ütemére összesen 98,6 millió forintot, míg a nemzetközi tervpályázat lebonyolítására 154,4 millió forintot csoportosított át a kormány.
   
A kabinet tavaly nyáron döntött a múzeumi negyed koncepciójáról: a legkorábban 2018-ban megvalósuló, 50-60 milliárd forintos beruházásban öt új épületben hat múzeum kaphat helyet. Baán László, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős miniszteri biztos akkor azt mondta, hogy a nemzetközi tervpályázatot 2014-ben szeretnék kiírni, az építkezés 2016-ban kezdődhet el és a megnyitót leghamarabb 2018-ban lehetne tartani.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés