bezár
 

art&design

2013. 01. 31.
Bring the Art Home: nyolc nyertes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közzétették a Loffice által meghirdetett Bring the Art Home (BAH) művészeti mentorprogram harmadik évadának eredményét csütörtökön Budapesten. A zsűri 153 jelentkező közül nyolc fiatal képzőművészt, illetve művészpárost választott ki.
A program idei nyertese Kerekes Gábor, Klenyánszki Csilla, Magyarósi Éva, Miklós Hajnal, Micha Payer és Martin Gabriel, Süveges Rita, Szabó John Jr., valamint Andreas Werner - jelentették be a csütörtökön a szervezők.
   
Klementz Panni, a Loffice coworking irodaház-hálózat alapító-társtulajdonosa felidézte, hogy az irodai szolgáltatások mellett három éve indították el a BAH mentorprogramot, amelynek célja a fiatal, többnyire pályakezdő művészek érvényesülésének segítése, a potenciális vásárlói körrel való megismertetése.
   
Winkler Nóra, a Loffice művészeti vezetője elmondta: ismét nyílt, megkötések nélküli pályázatot tettek közzé, amelyre a 127 magyar portfolió mellett immár 26 külföldi is beérkezett. "Úgy állítottuk össze a szakmai zsűrit, hogy különböző nézőpontok tudjanak egymás mellett érvényesülni" - árulta el.

A pályázat munkáit Esterházy Marcell képzőművész, Somogyi Hajnalka független kurátor, Szűcs Alexandra kortárs műgyűjtő és Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője bírálta el.
   
A mentorprogram nyerteseinek a Loffice irodai vándorkiállításokat szervez - ismertette Winkler Nóra a már bevált koncepciót. Hozzátette: olyan partnercégeket keresnek, amelyek a BAH nyerteseinek egyéni vagy csoportos kiállításait két-hat hónapra befogadják irodaházaikba. A fogadó intézmények általában egy mű megvásárlását is vállalják.
   
A vállalatok így a kortárs művészet támogatásán keresztül építhetik imázsukat, míg a művészek munkáit egy vadonatúj közönség, potenciális vásárlók ismerhetik meg - tért ki a program kölcsönös előnyeire Winkler Nóra.
   
Somogyi Hajnalka arról beszélt, hogy Magyarországon a kortárs képzőművészetnek nagy szüksége van arra, hogy a vállalati szférához közeledjen, a humán értelmiség szűk csoportjain kívül a szélesebb közbeszéd témájává, akár ügyévé tudjon válni, így erősítve társadalmi bázisát. Szerinte ezt a közeledést segíti a Bring the Art Home.

A szakember a válogatás szempontjairól azt mondta, elsősorban olyan fiatal vagy pályakezdő, de ígéretes művészeket vártak, akiknek portfoliójában egyértelmű koncepció érhető tetten. Fontos volt továbbá, hogy a kiválasztott munkák irodai környezetben is kompromisszumok nélkül érvényesülni tudjanak.
   
Esterházy Marcell képzőművészként számolt be saját tapasztalatairól.
"Munkám 30-40 százaléka szól a tényleges művészi tevékenységről, a többi a pályám építéséről, pályázatok megírásáról és hasonlókról. Ezért is fontosak a BAH-hoz hasonló programok és az azokon való tudatos részvétel" - jelentette ki.

A képzőművész kitért arra, hogy az idei kiírásra a nyerteseken kívül még legalább tíz kiemelkedő pályamunka érkezett be.
   
Klementz Panni az MTI kérdésére elmondta: a BAH harmadik évadának kiállításai a tervek szerint két hónapon belül indulnak, különböző magyarországi és ausztriai befogadó intézményekben. A Loffice emellett idén egy fiatal vállalkozókat segítő mentorprogram is beindítását is tervezi.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés