bezár
 

art&design

2013. 02. 06.
Megkezdődött Pompej restaurálása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdetét vette szerdán a pompeji régészeti ásatás épületeinek helyreállítása az Európai Unió finanszírozásával. A munkára az ókori város romjainak korábbi pusztítása és elhanyagolása vet árnyékot.
A Dioszkuroszok-háza és az alagsori boltíves folyosójáról (cryptoporticus) ismert domus születik elsőként újjá Pompejiben hatmillió euróból.
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO által 1997-ben a világörökség részének kikiáltott ásatás épületeinek helyreállítása, karbantartása és az egész terület hidrogeológiai ellenőrzése az EU és az olasz állam összesen 105 millió eurós finanszírozási programja segítségével valósul meg.
   
Az első két épület után 2013 végéig 50 millió eurót fordítanak restaurálási projektekre. A tervek között szerepel az úgynevezett vörös falú ház, a Siricus-háza és a Tengerész-ház helyreállítása. A többi forrást 2015-ig kell felhasználni - nyilatkozott a sajtónak a munkákat Pompejiben elindító Lorenzo Ornaghi, ügyvivő kulturális miniszter. Ornaghit Johannes Hahn, ez EU regionális biztosa kísérte el, aki Pompejit "közös európai otthonnak" nevezte.
   
A politikusokat az ásatáson dolgozó restaurátorok tiltakozása kísérte rövid időre szóló szerződéseik és alacsony fizetésük miatt.
A Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult Pompejiben a beavatkozás 2010 után vált sürgőssé, amikor a gyakori esőzésekben egymás után omlottak össze a város épületeinek falai. Az olasz állam egyedül nem bírta állni a restaurálás költségeit, az EU segített.
   
Pompejiben azonban nem csak az évek és az időjárás okozott kárt. A szerdai lapok jelentése szerint az olasz pénzügyőrség letartóztatta annak az építkezési vállalatnak a vezetőit, amelynek az utóbbi években a pompeji nagy színház helyreállítása lett volna a feladata.

Az ehhez szerzett ötmillió euróból betonnal leöntötték az antik színház nézőterének lépcsőfokait. A színházat ezt követően a közeli üdülőfalunak adták bérbe.
   
Ügyészi vizsgálat indult a Pompeji felügyeletére 2009-ben kinevezett kormánybiztossal szemben is, akinek 79 millió euró állt rendelkezésére a beavatkozásokra, ám ebből vagy nem lett semmi vagy még nagyobb kárt okoztak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés