bezár
 

art&design

2013. 02. 07.
Téltemető farsang Tiszavasváriban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg egy téltemető farsangi mulatság keretében február 16-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.
A helyi művelődési központban kezdődő rendezvényen minden korosztályt érdekes programokkal várnak. Lesz maskarakészítés, játszóház és maszkabál is, ahol az érdeklődők megtudhatják, hogyan zajlott régen a Tiszavasvári elődtelepülésének tekintett Szentmihályon a farsang időszaka - közölte Balogh Tamás, a Vasvári Pál Múzeum sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.
   
Farsang lévén a régi nyíri-mezőségi ízek és hagyományok felidézése keretében számos télbúcsúztató finomság várja az érdeklődőket a Találkozások Házában. "Böjt előtti dőzsölésként" lesz hurka, kolbász, töpörtyű, farsangi fánk, forralt bor, tea és kemencében sült pogácsa.

A vigalom muzsikaszóval, maskarás felvonulás síppal, dobbal, alakoskodó néptáncosok felvonulásával folytatódik délután egy órakor a belváros utcáin. A felvonulás végén a helyiek máglyát gyújtanak a Szabadság téren és kiszebábot égetnek a tél jelképes búcsúztatásaként.
   
A télűző népszokásoknak katartikus, illetve gonoszűző jellegük van az európai népeknél. Magyarországon is számos ilyen népszokás ismert: Szegeden egy öregasszonynak formált rongybábut a tél végén levittek a Tisza partjára, s ott vagy meggyújtották vagy belökték a Tiszába.

Rákospalotán Orbán napjának kora reggelén a család legidősebb asszonya a fagyot - a földet csapkodva - a kemence sarkától az utcaajtóig seprűzte.
A tiszavasvári programon a gyerekek kipróbálhatják magukat az aprók táncában, Hajdú Ágota és csapata pedig Farsangi muzsika című előadásukkal lépnek a közönség elé.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés