bezár
 

art&design

2013. 02. 08.
Kerámia-tárlat Hódmezővásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiszta forrás címmel nyílik tárlat vasárnap a XV. kerámia szimpózium anyagából a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában, a március 17-ig látható kiállításon különleges technikai és formai megoldásokkal találkozhatnak az érdeklődők.
A tavalyi – a vásárhelyi majolikagyártás centenáriumához kapcsolódó - kerámiai szimpóziumon részt vevő tíz alkotó több héten át kísérletezgetett a legnagyobb művészi szabadság jegyében.
 
A hódmezővásárhelyi majolika tematikájában egyedi ötletektől vezérelve különleges anyaghasználattal, művészetükre jellemző és olykor attól gyökeresen eltérő formákkal, speciális égetési módokkal készítették el munkáikat a résztvevők. A művészek rendkívül élvezték a vásárhelyi gyárak nyújtotta lehetőségeket, és maximálisan ki is használták a helyi ipar összes eszközét és adottságát – tájékoztatta Elek András sajtóreferens az MTI-t.
   
A Tiszta forrás leginkább Nemes Fekete Edit munkáin jelenik meg, ő Bartók és Kodály zenéjét fogalmazta bele alkotásaiba. Albrecht Júliát a vásárhelyi neolitikus kerámiák ihlették meg, azokat ültette át porcelánba. Marie Cagnasso az olasz Alpok gleccsereinek világát mintázta bele műveibe.

Az egyik legkülönlegesebb installáción, a fiatal szlovák művész, Vierka Vojciakova alkotásán gyermekkori álmok jelennek meg: egy kambodzsai gyerek néz fel az égre, ahol csillagképek és csodás látomások tűnnek elő. Babos Pálma porcelán "lakótornyaival" az előző szimpóziumokhoz nyúl vissza; a kaptárszerű kialakítás egyszerre kelt egyhangúságot, de az építő elemek különbözőségét is felfedezheti benne a mű nézője. Schrammel Imre plasztikái katonai segítséggel készültek: nyers anyagokat - porcelánt, samott - különböző harcászati lövedékekkel lőttek át, és az így keletkezett különleges formákat égették ki.
   
A szimpóziumot és a tárlatot szervező Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotásai a víz és a megtisztulás jegyében készültek. Egy finnországi tanulmányút ihlette a jeges, dermedt tópartot ábrázoló, illetve a hagyományosan írókázott műveket, de látatnak tőle az érdeklődők csillagokat formázó izgalmas alkotásokat is. Tuza László virágain a növényvilág sokfélesége és szépségei figyelhetőek meg. Veress Miklós arcképcsarnoka történelmi személyeknek, valamint művészeti élet nagyjainak állít emléket. A Wartha diploma-díjas Szabó Ádám Csaba tányérjain pedig a víz ritmusa "tükröződik" vissza.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés