bezár
 

art&design

2013. 02. 12.
A Római Magyar Akadémia programjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az olasz és a magyar kultúrát egyaránt sújtó forráshiány ellenére a római magyar kulturális élet nem veszített erejéből - hangsúlyozta Molnár Antal, az olasz fővárosban működő Balassi Intézet-Római Magyar Akadémia igazgatója az intézmény ez évi terveit ismertetve.
Különleges év 2013 a Római Magyar Akadémia életében: a budapesti Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiemelt kormányzati támogatással finanszírozott magyar-olasz kulturális évad keretében a szokásosnál is gazdagabb programokkal várják az érdeklődőket a Róma szívében álló Falconieri Palotában és a város egyéb pontjain - mondta Molnár Antal az MTI-nek.
   
Február 19-től a budapesti Iparművészeti Múzeum a római Capitoliumi Múzeumban mutat be válogatást gyűjteményéből Tiffany, Gallé és a szecesszió mesterei címmel. A kiállítást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg.
   
Ezt márciusban Cserna Tamás festőművész kiállítása követi a magyar akadémián, szintén a kulturális évad részeként. Ugyanitt áprilisban, a magyar költészet napján az Online Barokk című kötetet mutatják be a szerzők, vagyis magyar és olasz költők és irodalomtörténészek részvételével.    

Molnár Antal kiemelte: az intézet az idén is arra törekszik, hogy programjaival valóban erősítse a magyar-olasz kulturális kapcsolatokat. Ezt szolgálják többek között a magyar és olasz művészek alkotásaiból rendezett közös kiállítások, valamint a tudományos konferenciák. Januárban az egykori Magyar Királyság népeinek 19. századi történetéről rendeztek magyar-olasz konferenciát, ezt a magyar-horvát-olasz nemzetépítés gyökereiről szóló követi.
   
Újdonságként említette, hogy egy év szünet után az idén ismét hat magyar művészösztöndíjas érkezik a Római Magyar Akadémiára. A tervek között szerepel az intézet székhelyeként szolgáló Falconieri-palota történetét bemutató, reprezentatív album kiadása is. "Róma egyik legszebb épületéről, a magyar állam legnagyobb értékű külföldi tulajdonáról van szó" - jegyezte meg az igazgató.
   
Sikeresnek nevezte a magyar akadémia tavalyi évét is hatvanöt kulturális és tizennyolc tudományos programmal, amelyek között hét kiállítást rendeztek az akadémia galériájában és huszonkilenc koncertet tartottak a klasszikus zenétől a magyar rockzenéig. Molnár Antal közlése szerint a Római Magyar Akadémia látogatottsága az utóbbi másfél év alatt a felével nőtt. 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés