bezár
 

art&design

2013. 02. 12.
Újabb világjáró modern fotós mester
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Berkó Ferenc (1916-2000) nagyváradi magyar zsidó családban született. Azoknak a magyar fotográfusoknak a sorába tartozik, akik nem alkothattak hazájukban, mint Brassaï, Capa, Hervé, Kertész, Moholy-Nagy vagy Munkácsi…
Partiumi gyermekkorától a németországi tanulmányokig, angliai majd franciaországi fotográfusi képzésétől és indiai filmes karrierjétől az amerikai professzorságig, Berkó az avantgárd mozgalmak központjában volt, de sosem kötelezte el magát egyik mellett sem.

Berkó: három kontinens, három történelmi korszak, három állampolgárság, négy nyelv, hét szakterület, de legfőképp a kép, a látvány embere. A fotográfiában találja meg üdvözülését: aktok, városok, absztrakciók, tájak, portrék, filmek, egy utópisztikus világ, amelyben ura volt sorsának.
Berkó Ferenc fotójaEz a kiállítás Berkó fotós életművét szeretné feltámasztani, amely alig ismert a magyar közönség előtt. A bemutatás tematikus csoportosításával esztétikai világát kívánjuk újra életre kelteni, egy olyan művészét, aki mindig is a szépet kereste, azt az ideát, amely a valóság szinonimája volt szemei számára.

A Janus Pannonius Múzeumban nyíló kiállítás Párizsban, az Institut Hongrois-ban induló vándorkiállítás első magyarországi állomása, amely tavasszal Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, majd Szegeden, a REÖK palotában folytatódik.

A kiállítás partnerei: Berko Archivum, Aspen, Colorado; Gitterman Gallery, New York; Magyar Intézet – Collegium Hungaricum, Párizs; JPM Modern Magyar Képtár/Múzeum Galéria, Pécs; Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest; Vintage Galéria, Budapest

Kurátor: Diane Elisabeth Poirier, Mirte Berko Mallory, Csaba Varga

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés