bezár
 

art&design

2013. 02. 14.
Műemlék elhanyagolásával gyanúsítják egy volt román uralkodó unokáit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vizsgálatot indított a román ügyészség I. Ferdinánd király unokái ellen, amiért nem akadályozták meg, hogy egy Jászvásár (Iasi) környékén visszaszolgáltatott, műemléklistán szereplő udvarházukat tűzifának és építőanyagnak hordják szét a helyi lakosok - írta csütörtökön az Adevarul című román lap.
A Iasi megyei Poieniben, egy négyhektáros birtokon található, 1500 négyzetméteres udvarházat 2007-ben szolgáltatták vissza a - trianoni Nagy-Romániát uralma alatt egyesítő - román király három unokájának, Dominic Habsburgnak, Maria-Magdalen Holzhausennek és Elisabeth Sandhofernek. A volt uralkodó lányától, Ileana de Romania hercegnőtől 1948-ban elkobzott épületegyüttesben a kommunizmus idején tüdőbetegeket és sérült gyerekeket ápoltak: visszaadásakor az udvarház lelakott, de viszonylag ép állapotban volt.
   
A külföldön élő örökösök 2009-ben engedélyt kértek a műemlékvédelmi hatóságtól az ingatlan eladására, de nem találtak rá vevőt. Egy helyi lap tudni véli, hogy 220 ezer eurót kértek érte. Az udvarházat a kórház kiköltöztetése óta eltelt öt évben darabjaira szedték és széthordták a tolvajok. A tetőszerkezet, ablakok és ajtók nélkül maradt épület félig már leomlott: miután minden fából készült szerkezeti elemet elhordtak tűzifának, most már az udvarház tégláiból építenek maguknak kályhákat a falusiak.
   
Az Adevarul által megszólaltatott polgármester szerint a tulajdonosoknak kellett volna az épület őrzéséről gondoskodniuk. A műemlékvédelmi hatóság szerint viszont az elöljáró sosem jelezte, hogy fosztogatók célpontjává vált az udvarház. Most, hogy már csak romok maradtak a királyi birtokon, a műemlék-felügyelet feljelentette az örökösöket az ügyészségen.
   
Az Adevarul szerint a királyi család ügyeit Romániában képviselő ügyvéd nem kívánta kommentálni a poieni udvarház helyzetét. A lap megjegyzi, hogy I. Ferdinánd király unokái egy sokkal nyereségesebb örökséget is visszaszereztek 2006-ban: a törcsvári (Bran) kastélyt, amely hollywoodi Dracula-filmek forgatási helyszíneként évi félmillió látogatót vonz, és 2010-ben egymillió eurós profitot hozott Ileana hercegnő örököseinek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés