bezár
 

art&design

2013. 02. 25.
Gazdát keres a bátonyterenyei képeslapgyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdát keres 42 ezer darabos gyűjteményének a bátonyterenyei képeslapmúzeum tulajdonosa, mert nem tudja tovább működtetni az intézményt. Barják Gyula 1982-ben kezdte a képeslapok gyűjtését, a gyűjteményt 2010 őszéig magánmúzeumban láthattak az érdeklődők a Nógrád megyei városban.
A gyűjtő az MTI-nek elmondta: 1896-1990 közöttiek a képeslapok, amelyeken látható többek között Magyarország természettörténete, az ipar, a földművelés története, a kereskedelem, a közbiztonság, "vagy ahogy régebben mondták, a közbátorság története", történelmi események, politika, az anyag kisebb része pedig a Föld szinte minden országát bemutatja Ausztráliától Kínáig.
   
A kollekcióból 700 darab mutatja be a trianoni határok nélküli Nógrád vármegye történetét az újkőkortól 1950-ig. Az 50-szer 70 centiméteres tablókon elhelyezett képeslapokat felirattal is ellátta.
   
Barják Gyula dokumentumkönyvtárat is összegyűjtött az évek során a magyar történelemről és annak nógrádi vonatkozásairól, hogy a lapokhoz hiteles tájékoztatást adhasson néhány soros ismertetők formájában. Mint fogalmazott: a képeslapokkal olyan múltat lehet bemutatni, amelyet annak idején nem találtak meg a történelemkönyvekben, és amelyet talán a mai napig sokan nem ismernek.
   
Az első kiállítást 1988-ban a nagybátonyi gépüzemben rendezték meg, a képeslapmúzeumot 1990-ben nyitották meg a családi házhoz tartozó, átalakított régi terménytároló épületében, három helyiségben. 
   
A mintegy 8 ezer látogató által felkeresett állandó kiállítás télre mindig bezárt, de a 2010-es zárás után 2011 tavaszán már nem nyitott ki. A gyűjtő azt mondja, anyagi okok miatt nem tudja már működtetni a múzeumot, ezért a házat és az - antikváriumi értékén - 6,2 millió forintos, a megyében egyedülálló gyűjteményt felajánlotta Bátonyterenye önkormányzatának, azonban közel két év alatt sem sikerült megegyezniük.
   
Egy kész helyiségben azonnal látogathatóvá lehetne tenni a gyűjteményt - mondta Barják Gyula, hozzátéve: azt szeretné, ha a gyűjtemény nógrádi település tulajdonába kerülne, "akik ugyanúgy szeretnék, ugyanúgy féltenék, akik a képeslapokat szinte a családtagjuknak éreznék, ahogyan én is éreztem, és ezt az értéket örökségnek tekintenék".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés