bezár
 

art&design

2013. 02. 25.
Vida Géza-centenáriumot hirdettek Nagybányán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A száz éve született Vida Géza szobrászművészre emlékeznek szülővárosában, Nagybányán, valamint Kolozsváron, Bukarestben és Rómában.
A nagybányai polgármesteri hivatal honlapján olvasható közlemény szerint az emlékév rendezvényei február 28-án, a művész születésének 100. évfordulóján kezdődnek Nagybányán, ahol művészek, kritikusok, a román akadémia tagjai méltatják életművét. 
   
Júniusban a bukaresti Román Akadémia aulájában tartandó szimpóziumon idézik fel Vida Géza életútját, akinek emlékére az akadémiai kiadó albumot jelentet meg. Szeptemberben a nagybányai Művészeti Múzeumban nyílik kiállítás szobraiból, és novemberben szintén Nagybányán nyitják meg Vida emlékműtermét. A római Accademia di Romaniában novemberben idézik fel a szobrász életművét.
   
"Vida Géza vitathatatlanul Nagybánya egyik legnagyobb művésze, ezért rám hárul az a megtiszteltetés, hogy a nagybányai közösség nevében biztosítsam számára, hogy az életműve és az emlékezete élénk maradjon mindörökre" - idézte a nagybányai városháza közleménye Catalin Chereches polgármestert. 
   
Vida Géza a nagybányai művésztelepen Ziffer Sándor tanítványaként kezdett alkotni az 1930-as években, a második világháború idején Budapesten végezte művészeti tanulmányait, majd visszatért Nagybányára, ahol elsősorban fából készített szobraival nyerte el a kortársak megbecsülését. 1968-ban a Román Képzőművész Szövetség alelnökévé, 1974-ben a Román Akadémia levelező tagjává választották.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés