bezár
 

art&design

2013. 02. 26.
Kiállítás az egyházüldözés relikviáiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyházüldözés papi áldozatainak relikviáiból nyílik csütörtökön kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban Számon-tartva címmel.Az egyházüldözés papi áldozatainak relikviáiból nyílik csütörtökön kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban Számon-tartva címmel.
A szocializmusban elhurcolt papok és vértanúk relikviáit bemutató tárlatban megtekinthető többek között Zadravecz István ferences szerzetesnek a lágerben kenyérbélből gyúrt és cipőkrémmel színezett rózsafüzére, Romzsa Tódor görögkatolikus vértanú püspök sálja, a pálosok titkos cserkésztáborozásáról készült napló, Bulányi György - akit az ötvenes évek elején összeesküvés miatt életfogytig tartó börtönre ítéltek - latin nyelvű olvasókönyve, Endrédy Vendel, zirci ciszterci főapát börtönben hajtogatott mértani alakzatai - közölte az MTI-vel a veszprémi múzeum.
   
Pilipkó Erzsébet, a kiállítás kurátora hozzátette: bemutatják a II. világháborúban szovjet hadifogságba esett Balogh István tábori lelkész bőröndjét; Szerednyei János bankjegyeit, melyeket a hazatérés reményében őrzött a vorosilovkai szénbányákban, a tíz évet szovjet büntetőtáborokban raboskodó Olofsson Placid atya dobozkáját, melyben az oltáriszentséget őrizte a fogság éveiben és Patrik József a vorosilovkai szénbányákból hazahozott bányászlámpáját.
 
Ő is azoknak a papoknak az egyike, akik elkísérték híveiket a szovjet lágerek poklába: 1945 januárjában önként követte a vorosilovkai szénbányákba a Rátkáról málenkij robotra elhurcolt sváb lakosokat.
   
A kiállítás része az Oltáriszentség tartó Galambos János misefelszereléséből, a Chira Sándor görögkatolikus püspök titokban bemutatott liturgiáihoz szánt kenyérkockák, Aczél László Zsongor atya sziklatáborbeli naplója, Kovács Ferenc Imre atya kerékpárkormányra helyezhető rózsafüzére, a titkos fogadalmakhoz használt régi pálos habitusdarab, egy írógép, melyen a pálosok titkos iratai készültek, a börtönben villanydrótból készült rózsafüzér, valamint Nagy Ferenc atya kistarcsai csajkája és a titokban végzett misézésének a kellékei, melyek egy gyufásdobozban elfértek.
   
Érdekes darabja a tárlatnak Mécs László misefelszerelése (kehelyként egy nyeletlen kanál szolgált), Pálos Antal emlékezetből leírt misekönyve (a börtönbeli misézések egyik kelléke), Lénárd Ödön atya börtönzacskója és keresztje, ez utóbbit például fogkeféből készítette.    
   
A kommunista diktatúra egyik fő jellemvonása volt a vallás kíméletlen üldözése: a rendszer pontosan kidolgozott tervek szerint fosztotta meg az egyházat anyagi javaitól, majd egyesületeitől, társadalmi szervezeteitől s végül karitatív és kulturális intézményeitől - idézi fel a kort a múzeum közleménye.
   
Az egyház képviselői többségét - a papokat, a szerzetesek és apácákat - pedig koholt vádak alapján bíróság elé állította, börtönre vagy halálra ítélte. A cél az egyházak gúzsba kötése és megfélemlítése volt - áll a dokumentumban.
   
A Számon-tartva című vándorkiállítás a szervezők szándéka szerint segít abban, hogy hitvallóink és vértanúink emlékét ébren tartsuk. 
   
A kiállítás április 21-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés