bezár
 

art&design

2013. 02. 27.
Esterházy János-emlékkiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esterházy János-emlékkiállítás nyílik csütörtökön a győri Rómer Flóris Művészeti Múzeum Rómer termében. A Pozsonyi Magyar Galéria tárlata szlovákiai magyar és hazai kortárs képzőművészek alkotásait mutatja be, a művek közös vonása, hogy a tragikus sorsú felvidéki magyar politikusnak állítanak emléket - mondta Grászli Bernadett múzeumigazgató szerdán az MTI-nek.
A csoportos kiállításon húsznál több alkotó közel félszáz munkáját vonultatja fel. Esterházy János életműve és mártíromsága különféle szemléletű, stílusú és változatos technikai megoldású alkotások megformálására késztette a képzőművészeket. A festmények, a zománcképek, a képgrafikai alkotások között találunk figurális és nonfiguratív, expresszív és szürrealisztikus műveket - ismertette a múzeum művészettörténész vezetője.
   
A csütörtöki megnyitón Pápai Lajos győri megyéspüspök és Simon Róbert Balázs győri alpolgármester mond köszöntőt, majd a kiállítást Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke nyitja meg. Gróf Esterházy Jánosra, a mártír politikusra Csehi József, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezetének elnöke emlékezik az eseményen.
   
Esterházy János a két világháború közötti Csehszlovákia legismertebb politikusa volt. A szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott.
 
A szovjet titkosszolgálat, majd a csehszlovák hatóságok egyebek között azért hurcolták meg, mert Esterházy nyilvánosan elítélte a szovjetek által 1940-ben elkövetett katinyi (katyni) vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le. Esterházy János Csehszlovákia több börtönében raboskodott, és 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg.
   
Az emlékkiállítás március 10-ig látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés