bezár
 

art&design

2008. 10. 11.
Hermann Nitsch kiállítása a Galéria White-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy érdeklődés mellett nyílt meg Nitsch 70 címmel a Hermann Nitsch osztrák művész csorgatott festményeit felvonultató tárlat a Galéria White-ban; a művész 70. születésnapja alkalmából megrendezett kiállítás november 19-ig látogatható a Falk Miksa utcai kiállítóhelyen.
A kiállítás megnyitóján részt vevő Hermann Nitsch osztrák alkotó felidézte az 1999-ben a budapesti Kiscelli Múzeumban  botrányt és zavart keltő "Orgia-misztérium-színház" című tárlatát és örömét fejezte ki, hogy most ismét Budapestre látogathatott. Szavai szerint nem az akkori tiltakozás tartotta vissza attól, hogy ilyen sokáig nem állított ki Magyarországon; természetes, hogy a művészetét negatív reakciók is fogadják - hangsúlyozta.

Kováts Dávid, a Galéria White tulajdonosa a megnyitón kiemelte: ez a kiállítás Hermann Nitsch festészetére fókuszál, aki már nem csak az osztrák, de a nemzetközi művészvilág egyik legismertebb résztvevője is. A 70 esztendős alkotó művei most először kerülnek egy galéria falaira, s ezáltal elérhetővé válnak a hazai műgyűjtők számára is. A Galéria White célkitűzéseiről szólva elmondta: olyan nagynevű nemzetközi kortárs művészeket kívánnak képviselni Magyarországon, akik még nincsenek jelen a hazai piacon.

A tárlaton a pirossal, feketével csorgatott festmények mellett megtekinthető egyebek mellett egy vérrel leöntött szertartási ruha fakeretben installációja is, valamint egy, a művész által használt festőkötény is a látogatók szeme elé tárul.

Hermann Nitsch 1938-ban született Bécsben. 1957-ben fogalmazódott meg benne először az orgia misztérium színház, egy 6 napig tartó ünnepi játék ötlete; a festészetből akció, állati tetemekkel, vérrel és anonim szereplőkkel végrehajtott, az ösztönök és agressziók kiélésének teret nyitó színház nőtt ki.

1960-66 között Bécsben több akciót és kiállítást rendezett, amelyek bírósági eljárásokat és börtönbüntetést vontak maguk után. 1984-ben szervezte 80., 72 órás akcióját Prinzendorfban, 1999-ben pedig Budapesten nagy botrányt kavart, egyházi és politikai vitát kiváltó tárlatot állított össze. Kiállított egyebek mellett Nápolyban, Bécsben, Isztambulban, Pekingben, Tokióban és Párizsban is.

2008-ban Nápolyban megnyílt a Museo Archivio Labotatorio Hermann Nitsch, a második közgyűjtemény, amelyet kifejezetten a művész munkásságának szenteltek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Todd Phillips: Joker
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés