bezár
 

art&design

2013. 03. 06.
Az újraalkotott Disney-figuráktól egy Yoko Ono-kép átfestéséig
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az újraalkotott Disney-figuráktól egy Yoko Ono-kép átfestéséig A kortárs művészet élvonalába tartozó magyar festőművész, az idén 60. születésnapját ünneplő Havadtői Sámuel (Sam Havadtoy) monstre kiállítás nyílik meg március 9-én a Kepes Intézetben, Egerben. A június 10-ig nyitva tartó tárlat az elmúlt 30 év munkáiból ad átfogó válogatást. A tárlat egyik legkülönlegesebb darabja egy Havadtői által átfestett Yoko Ono alkotás.
Az eddigi életművet bemutató kiállításon a közönség többek között megtekintheti a 80-as évekből származó korai szitanyomatokat, a hányattatott sorsú orosz festő, Alekszej von Jawlensky ihlette pointilista alkotásokat, a csipkébe "öltöztetett" – s újraértelmezett – Walt Disney-figurás szobrokat, a "nem lát, nem hall, nem beszél" Lenin-sorozatot és természetesen számos új alkotást is.

Havadtői több évtizede gyűjt régi csipkéket, mert elbűvöli őt tapintható szépségük, variálható formaviláguk, s az őket készítő ismeretlen asszonyok élettörténetei. A képei alapjául szolgáló csipkeréteg alá gyakran ír gondolatokat, történeteket, melyeket aztán elfed festékkel. Havadtői a most nyíló kiállításon első alkalommal állít ki olyan alkotásokat, melyeken a szöveg részlegesen felsejlik, láthatóvá válik.
Sam Havadtoy: Dagober"Havadtői írásai a pszichoterápia iránti igény szülöttei. Történetei az automatikus írás és az álomfejtés eredményének sajátos elegyei. Mély depresszióval küzdve átesett egy rövid pszichoanalitikus perióduson; az orvosa azt javasolta, írja le boldogtalansága okait, és így szabaduljon meg a problémáitól. Elkezdett írni egy önéletrajzi szöveget, amit aztán még tömörebb fogalmakban foglalt össze. Ugyanakkor nem szánta közlésre ezeket az irodalmi gyakorlatokat. Ekkor jött az ötlet, hogy az aktuális festményeibe dolgozza bele a szövegeit, majd borítsa festékkel azokat." – írja a kiállítás kurátora, Arturo Schwarz, nemzetközileg elismert művészettörténész.

A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja az a Yoko Ono festmény, melyet Havadtői átfestett. A két napon át tartó alkotói folyamatot rögzítették, így az erról készült film szintén megtekinthető a kiállításon. Az idén 60. születésnapját ünneplő Havadtői ezzel a művészi aktussal Robert Raushenberg híres – épp 60 évvel ezelőtt készített – alkotására emlékezik, mikor is az ismert pop-art alkotó "kiradírozott" egy De Kooning rajzot. "Most pont került egy mondat végére. Meglehet, egy értékes képet jelentősen olcsóbbá tettem, de ez a gesztus egyfajta feltámadás a számomra." – jegyzi meg a művész.

A Londonban született, később Magyarországon, New Yorkban, Genfben, majd ismét Budapesten, jelenleg pedig Olaszországban élő művész pályája során intellektuális, művészi és baráti kapcsolatba került többek között Andy Warhollal, Keith Haringgel, George Condoval és Donald Baechlerrel, s a mai napig szoros kapcsolatot tart a kortárs New York-i művészeti élettel. 20 évig élt együtt Yoko Onóval.

A Kepes Intézet 2012 márciusában nyitotta meg kapuit. Az intézet állandó kiállítása Kepes György Heves megyei származású, nemzetközileg elismert művész hagyatékára épül. A Kepes Intézet profiljához szorosan kötődik a modern és a kortárs képzőművészet értékeinek bemutatása. Az intézmény évente 6-10 időszaki kiállítást rendez a művészet, a technika és a tudomány illetve periférikus területek összekapcsolásával. Az idelátogatók számos fény- és video művészeti, 3D illúziókeltő művel ismerkedhetnek meg itt.

A kiállítás 2013. március 9-től június 10-ig tekinthető meg.
Cím: 3300 Eger, Széchenyi u. 16.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés