bezár
 

art&design

2013. 03. 07.
Elkészült a népi kézműves stratégia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Vidékstratégia részeként elkészült a népi kézművesség stratégiája; a hagyományos kézműves szakmák helyzetét, problémáit áttekintő és azokra megoldási javaslatokat megfogalmazó dokumentumot csütörtökön mutatták be a Hagyományok Házában, Budapesten.
 V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: a népi kézművesség fontos identitásképző művészeti tevékenység, de jelentős gazdasági vetülete is van, ezért a stratégia gyakorlatba való átültetését mindkét tárca figyelemmel kíséri.
   
V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a népi kézművesség mára a magyarság szellemi örökségének része, kulturális identitásának kifejezője lett, noha egyre kevésbé van jelen a mindennapi használatban és az előállítás is egyre inkább áttevődik a városokba.
   
Halász János arra hívta fel a figyelmet, hogy rövidesen minden megyében létrejön a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet módszertani hálózata, amely a népi kézművesség stratégiájának gyakorlatba való átültetésében is szerepet kap.
   
Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője felidézte: 2012 szeptemberében kapták a megbízatást a stratégia elkészítésére, ehhez partnerként bevonták a Népművészeti Egyesületek Szövetségét és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséget. A 700 oldalas helyzetelemzés és a 200 oldalas stratégia elkészítésén összesen 12 civil szervezet és 55 szakértő dolgozott.
   
A Mesterségem címere - A használható hagyomány, a népi kézművesség stratégiája című anyag célja a mára visszaszorult népi kézművesség és népművészet megújítása, a hagyományos mesterségek fennmaradásának, a felhalmozott szakmai tudás továbbadásának elősegítése, ezen keresztül a települési közösségek szerveződésének, a helyi gazdaság megerősödésének ösztönzése - közölte.
   
Beszprémy Katalin beszámolója szerint felmérték többek között a szakmák helyzetét, gazdasági és jogi környezetét, a vásárokon, fesztiválokon való részvétel nehézségeit, a népi kézművességgel foglalkozó intézményrendszert és a falusi turizmushoz való kapcsolódás lehetőségeit, valamint áttekintették a külföldi és hazai jó példákat, gyakorlatokat.
   
A szakember kiemelte a hagyományos cigány mesterségekről készült elemzést, rámutatva: a cigányság felemelkedésében saját kultúrája igen sokat segíthet.
   
A megfogalmazott célok között szerepel a segítő jogszabályi és adózási környezet kialakítása, a hagyományismeret és a kézműves szakmák elhelyezése az oktatási rendszerben, a minősített népművészeti, kézműves termékek árusításának szabályozása a fesztiválokon, vásárokon. A stratégia szerint javítani kell a közösségi színterek - alkotóházak, szakiskolák, nyitott műhelyek - működési feltételeit és szükség lenne egy helyi termékeket forgalmazó bolthálózat létrehozására, valamint az alapanyag-termelés megkönnyítésére.
   
A http://umvp.kormany.hu/videkfejlesztesi-mintaprojektek honlapon olvasható dokumentum egyebek mellett arra is rámutat, hogy a kézművességet hangsúlyosabban kell megjeleníteni a falusi turizmusban és hasznos lenne a kézművesek bevonása a települések arculatának kialakításába.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés